Вчені назвали ранні ознаки хвороби Альцгеймера

Дослідники зі Швеції розробили надійний і простий метод діагностики хвороби Альцгеймера. Тепер її можна виявити на ранній стадії і допомогти лікуванню пацієнта. Детально метод описаний в журналі Nature Medicine.

У дослідженні взяли участь 340 пацієнтів зі Швеції і 543 пацієнта з Північної Америки з легкими порушеннями пам’яті. Вчені порівняли рівень деяких біомаркерів хвороби Альцгеймера. Серед них фосфорильованний тау-білок в плазмі крові, співвідношення двох форм бета-амілоїд Aβ42 (в ланцюзі 42 аміноксилот) і Aβ40 (40 амінокислот), тонкий поліпептидний нейрофіламент в плазмі, пов’язаний з хворобою Альцгеймером варіант гена APOE.

Виявилося, що виявлення тау-білка в плазмі крові на 83% точно пророкувало початок хвороби Альцгеймера, яка прогресувала протягом наступних чотирьох років. А в сукупності з іншими результатами тесту на когнітивні здібності аналізу APOE прогноз поліпшувався до 90 відсотків.

Як вважає нейробіолог Оскар Хансон, алгоритм дозволяє набирати для клінічних випробувань людей з ранніми проявами хвороби Альцгеймера ще в той момент, коли нові препарати здатні уповільнити прогресування недуги. Також цей метод дозволяє виявити хворобу там, де немає можливості для більш дорогої процедури, наприклад, візуалізації мозку або аналізу спинномозкової рідини.





ІНШІ НОВИНИ