Вчені розповіли, що буде з серцем, якщо пити каву кожного дня

Кофеїн – найпопулярніший натуральний стимулятор в світі. Він долає гематоенцефалічний бар’єр і стимулює центральну нервову систему. В результаті людина відчуває прилив енергії, збільшується витривалість і поліпшується метаболізм. Однак надмірне споживання кофеїну призводить до розладу шлунку, нервозності, тривожності, порушення сну і нападів мігрені. Але, якщо каву пити в помірних кількостях, вона може допомогти серцю.

Ризик серцевої недостатності

У новому великому метааналізі, опублікованому в журналі Circulation: Heart Failure, вчені встановили, що споживання кави пов’язане із серцевою недостатністю. Іншими словами: у тих, хто пив більше кави, був найменший ризик серцевої недостатності.

Фактично, дані показали зниження ризику серцевої недостатності на 5-12% на чашку кави в порівнянні з учасниками, які відмовлялися від цього напою.

Антиоксиданти

Як натуральний напій на рослинній основі, кава багата корисними антиоксидантами, в тому числі поліфенолами. Останні зменшують системне запалення і нейтралізують вільні радикали, допомагаючи поліпшити здоров’я серця.

Поліфеноли можуть забезпечити захист, покращуючи функцію кровоносних судин, підвищуючи рівень хорошого холестерину, збільшуючи доступність оксиду азоту для судин, знижуючи рівень поганого холестерину і зменшуючи запалення.

Ризик серцево-судинних захворювань

Інший систематичний огляд 53 досліджень з оцінки тривалого вживання кави і серцево-судинних захворювань, опублікований в журналі Circulation, показав, що у тих, хто вживав від трьох до п’яти чашок кави в день, ризик серцево-судинних захворювань знизився більш ніж на 10% порівняно з тими, хто пив одну-дві чашки або більше шести.





ІНШІ НОВИНИ