Вчені: навіть невелика гіпертонія у жінок небезпечіша для їх здоров’я, ніж вважалося раніше

У жінок з першою стадією гіпертонічної хвороби – на відміну від чоловіків – сильно підвищений ризик хвороб серця. Це показало дослідження, опубліковане в European Journal of Preventive Cardiology.

У дослідженні, яке провели вчені з Норвегії, брали участь більше 12 тисяч людей, за якими спостерігали в середньому протягом 16 років. Воно почалося в 1992 році, в той час середній вік учасників становив 41 рік.

На початку дослідження у 39% жінок і 66% чоловіків була артеріальна гіпертонія 1-ої або 2-ої стадії (тиск від 130/80 до 139/89 або вище 140/90 міліметрів ртутного стовпа відповідно). У жінок рідше, ніж у чоловіків, зустрічалися інші фактори ризику серцево-судинних хвороб, включаючи ожиріння і високий рівень «поганого холестерину» в крові – також вони рідше курили.

У жінок з гіпотонією 1-ої стадії ризик серцево-судинних хвороб був вищим в два рази в порівнянні з показниками жінок з нормальним тиском. На ризики хвороб серця у чоловіків гіпертонія цієї стадії впливу не мала.

Вчені вказують, що все більше даних свідчить на користь того, що гіпертонія більш небезпечна для здоров’я серця жінок, ніж для чоловіків. Більше того, цей ризик стає значним при невеликому підвищенні тиску.

«Це дослідження з хорошим дизайном. Більшість з нас дивиться на фактори ризику, але ми дійсно не звертаємо уваги на стать. Новизна цієї статті в тому, що існує статистична різниця між чоловіками і жінками», – сказала The New York Times професор Джойс ОУН-Хсяо ( Joyce M . Oen – Hsiao ), яка не брала участі в дослідженні.

Вона додала, що це дослідження може змінити первинну профілактику. В даний час при гіпертонії на 1-ій стадії більшості людей рекомендують зміни способу життя, але не медикаментозне лікування. Виняток становлять лише люди з додатковими факторами ризику, наприклад, з цукровим діабетом. Не виключено, що в доступному для огляду майбутньому жінкам старше 40 років будуть призначати ліки при легкій гіпертонії.





ІНШІ НОВИНИ