Вчені назвали фрукти, які можуть знизити ризик гіпертонії

При високому кров’яному тиску важливу роль відіграє харчування, оскільки одні продукти можуть підвищувати його, а інші знижувати. Серед них особливе місце займають фрукти. Численні дослідження показали, що вони можуть контролювати тиск і займають важливе місце в антигіпертензивному дієтичному втручанні.

Говорячи про високий тиск, слід нагадати, що гіпертонія – серйозна проблема для здоров’я. Її лікування знижує ризик серцево-судинних або цереброваскулярних станів, погіршення зору через пошкодження сітківки та ниркової недостатності.

Так, вживання декількох фруктів може допомогти знизити не тільки показники тиску, а й ризик гіпертонії. Що це за фрукти?

У першому ряду знаходяться плоди цитрусових – лимони, апельсини, грейпфрути. Ці ароматні добавки в раціоні можуть чинити сильну знижуючу дію завдяки антигіпертензивним властивостями.

Рандомізоване перехресне дослідження за участю групи людей різного віку показало, що після вживання 500 мл промислового соку цитрусових в день у них знизився тиск. Цікаво, що свіжий вичавлений апельсиновий сік не показав значних ефектів.

Має безліч корисних властивостей і є хорошим джерелом вітаміну С, пектинової клітковини, антиоксидантів і сік грейпфрута. Екстракт його шкірки багатий на поліфеноли, які діють як сильні інгібітори α-глюкозидази і можуть використовуватися при лікуванні гіпертонії.

За даними досліджень, грейпфрутовий сік має більший вплив на тиск, ніж апельсиновий.

До фруктів, які широко відомі як хороше джерело калію, відносяться банани. Однак менше відомо, що перевищують їх за показниками гранати, які містять більше необхідних мінералів. Відповідно до британського медичного сайту Healthline, в гранаті близько 665 мг калію, в той час як в банані середнього розміру – близько 422 мг.

У дослідженні Національних інститутів здоров’я США відзначається, що дієти, багаті фруктами, показали ефективність контролю артеріального тиску, а механізми, за допомогою яких вони чинять такий вплив, розрізняються залежно від вмісту в них калію, флавоноїдів і поліфенолів, а також клітковини.

Визначено, що рівень калію в сироватці обернено пропорційний артеріальному тиску, при цьому антигіпертензивні дієтичні втручання сприяють зниженню споживання натрію, покращуючи співвідношення з калієм.

Корисним при гіпертонії також буде виконання регулярних фізичних вправ, зниження надмірної ваги, скорочення вживання алкоголю і кофеїну. Кофеїн міститься в каві, чаї, газованих і енергетичних напоях, а також в шоколаді. Несприятливим фактором виступає куріння.

Якщо ці умови способу життя будуть дотримуватися, різницю в показниках тиску можна побачити відразу ж.





ІНШІ НОВИНИ