Неврологи пояснили причини ранкового головного болю

Час від часу майже всі люди прокидаються з головним болем, однак він не повинен бути щоденним явищем, оскільки це ознака якоїсь проблеми. Неврологи кажуть, що існує безліч його потенційних причин, але при цьому є ефективні і безпечні способи його лікування – препарати, зміни в способі життя і інше.

Немедикаментозні варіанти включають в себе управління стресом, зміну звичок сну і дотримання спеціальної дієти з низьким вмістом тираміну, який пов’язаний з головними болями. Існують також добавки і вітаміни – магній, біотин, рибофлавін, коензим Q10, піретрум та інші.

Причиною номер один ранкового головного болю неврологи називають первинний розлад головного болю, коли є повторюваний біль без будь-якої причини.

Далі йде мігрень. Існує певний зв’язок між мігренню і структурою мозку гіпоталамуса, який регулює сон. Люди, які страждають на мігрень, дуже чутливі до всіх змін – погоди, гормонального фону, зневоднення, пропуску прийому їжі, режиму сну.

Приступоподібний або кластерний головний біль часто виникає в один і той же час вночі. Він надзвичайно сильний та локалізується з одного боку обличчя, голови або за оком і зазвичай триває від 15 хвилин до 3 годин. Супроводжується сльозотечею, почервонінням ока або зміною розміру зіниці.

Так званий головний біль черепахи – рідкісний тип головного болю, коли накидають ковдру на голову, знову засипають, а потім прокидаються вже з головним болем. Це може бути пов’язано з низьким вмістом кисню під ковдрою.

Також його викликають порушення сну – апное, респіраторні розлади. Стрес – універсальний тригер будь-якого виду головного болю. Всі типи можуть залежати від зневоднення, яке впливає на внутрішньочерепний тиск або викликає порушення електролітного балансу. Причиною можуть бути ліки, навіть знеболюючі.

Бруксизм – скрегіт зубами або стискання щелеп також може стати причиною сильної хворобливості скронево-щелепного суглоба.

Інші причини – низький рівень цукру в крові, скелетно-м’язова напруга, алкоголь, пухлина головного мозку.

При цьому, якщо у вас виник абсолютно новий головний біль, якого ніколи не було раніше, і який починається під час сну або пробудження, потрібно пройти обстеження.

Інші тривожні причини візиту до лікаря – сильний біль, які швидко наростають протягом кількох хвилин; пов’язані зі змінами зору або здатністю рухати руками або ногами, говорити або балансувати; головні болі з нічним потовиділенням, лихоманкою або втратою ваги.





ІНШІ НОВИНИ