Експерти назвали 5 небезпечних наслідків вживання чаю

Чай – улюблений напій для багатьох. Він несе в собі масу користі: зменшує запалення, знижує ризик хвороб серця і деяких хронічних захворювань, підтримує належний рівень цукру в крові. Але важливо пам’ятати, що вживання чаю здатне надавати і негативний ефект на організм людини. Не завжди з користю: ​​5 небезпечних наслідків вживання чаю

Збій внутрішніх біоритмів

У чорному, білому і зеленому чаї міститься приблизно від 14 до 61 мг кофеїну на одну порцію напою. Це менше значення, в порівнянні з чашкою кави (96 мг), все ж порушить «циркадні ритми», інакше кажучи, наш біологічний годинник. Занадто велика кількість кофеїновмісного чаю протягом дня може зрушити графік сну, що і порушить внутрішні ритми. Як наслідок можуть виникнути проблеми серцево-судинного спектру, може збільшитися вага і ослабнути імунна система. Щоб уникнути подібних проблем, у другій половині дня варто віддати перевагу трав’яним чаям, що не містять кофеїн.

Імовірність виникнення раку стравоходу

Існують дані про збільшення ризику розвитку ряду небезпечних захворювань, наприклад, раку стравоходу, при споживанні гарячих напоїв. Результати дослідження, опублікованого в науковому журналі BMJ, показують, що ризик плоскоклітинного раку стравоходу був підвищений у тих, хто віддавав перевагу пити дуже гарячий чай, але не теплий. Існують і інші дослідження, що демонструють вплив надто гарячих напоїв на пошкодження стравоходу.

Поява анемії

У деяких дослідженнях вивчається вплив біоактивних компонентів чаю – танінів. Так спостерігається їх вплив на зменшення засвоєння заліза, що може призвести до виникнення анемії. Пакистанські вчені опублікували на порталі PubMed дослідження, яке доводить, що чорні і зелені сорти чаю до 94% блокують біодоступність заліза.

Виникнення зневоднення

Зеленому і чорному чаю притаманний сечогінний ефект. Незважаючи на те, що ці чаї часом рекомендують вживати в періоди затримки в організмі рідини, іноді вони здатні спровокувати зневоднення. За даними звіту The Pharma Innovation Journal, такі особливості напою можуть викликати дисбаланс електолітів. Такий стан буде характеризуватися млявістю, прискореним або нерегулярним серцебиттям і сильним головним болем.

Розлади шлунково-кишкового тракту

Чай містить теофілін, який за інформацією Міжнародного агентства з вивчення раку, здатний спровокувати розлади шлунково-кишкового тракту. Ті, хто схильний до такого роду проблем, повинен проаналізувати своє самопочуття: існує ймовірність, що їх поява викликана чаєм, повідомляє EatThisEatThat.

Подібні наслідки зовсім не обов’язково супроводжують тих, хто п’є чай, проте любителям варто про них пам’ятати. При помірному ж вживанні цей древній напій принесе організму чимало користі, завдяки насиченості різними мікроелементами і антиоксидантами.





ІНШІ НОВИНИ