Вчені: достатнє споживання вітаміну К запобігає важким хворобам серця

Дослідження New Edith Cowan University (ECU) показало, що люди, які дотримуються дієти, багатої на вітамін К, мають на 34 відсотки нижчий ризик серцево-судинних захворювань, пов’язаних з атеросклерозом (станів, що впливають на серце або кровоносні судини).

Дослідники вивчили дані більш ніж 50 000 чоловік, які взяли участь в датському дослідженні «Дієта, рак і здоров’я» за 23-річний період. Вони досліджували, чи мають люди, які їли більше продуктів, що містять вітамін К, нижчий ризик серцево-судинних захворювань, пов’язаних з атеросклерозом (утворення бляшок в артеріях).

У продуктах харчування, які ми їмо, міститься два типи вітаміну К: вітамін К1 надходить в основному з зелених листкових овочів і рослинних олій, а вітамін К2 міститься в м’ясі, яйцях і ферментованих продуктах, таких як сир.

Дослідження показало, що люди з найбільшим споживанням вітаміну K1 на 21 відсоток рідше потраплять до лікарні з серцево-судинними захворюваннями, пов’язаними з атеросклерозом. Для вітаміну K2 ризик госпіталізації був на 14 відсотків нижчий.

Цей нижчий ризик спостерігався для всіх типів серцевих захворювань, пов’язаних з атеросклерозом, особливо для захворювання периферичних артерій (34%).

Старший автор дослідження доктор Нікола Бондоне сказав, що результати показують, що споживання більшої кількості вітаміну К може бути важливим для захисту від атеросклерозу і наступних серцево-судинних захворювань.

«З’являється все більше свідчень того, що споживання вітаміну К, що перевищує діючі норми, може забезпечити додатковий захист від розвитку інших захворювань, таких як атеросклероз. Хоча необхідні додаткові дослідження, щоб повністю зрозуміти цей процес, ми вважаємо, що вітамін К працює, захищаючи від накопичення кальцію в основних артеріях тіла, що призводить до кальцифікації судин».

Особливо багато вітаміну К міститься: зелені листові овочі, шпинат, цвітна і білокачанна капуста, броколі, зелений горошок, помідори, огірки, кабачки, гарбуз, спаржа, яйця, молоко, печінка.





ІНШІ НОВИНИ