Вчені показали, як надмасивна чорна діра поглинає галактики

На початку зародження Всесвіту, якому, за підрахунками вчених, зараз 14 млрд років, одна з надмасивних чорних дір поглинула відразу шість галактик.

Подію, що сталася через 900 млн років після Великого вибуху, зафіксували за допомогою Дуже великого телескопа VLT, розповіли в Європейській південній обсерваторії.

Астрофізики вперше побачили настільки тісну мережу галактик в настільки ранній період життя Всесвіту. Відстань цих об’єктів від нашої галактики дозволяє розглянути їх такими, якими вони поставали в той перший мільярд років.

Дослідники також дали пояснення того, яким чином чорна діра розрослася до надмасивної. Відповідно до гіпотези, яку оприлюднило видання Astronomy & Astrophysics Letters, це відбулося за рахунок павутиноподібних структур, які простягаються на величезну відстань та в яких опинилася чорна діра. Колосальні запаси газу, що містяться в них, «живили» не тільки центральну чорну діру, маса якої в мільярд більше сонячної – їх вистачало і на зореутворення.

Сама «павутина» утворилася завдяки найбільшому гало темної, невидимої матерії.

Чорні діри – неймовірно щільні утворення масою в мільярди разів більше, ніж у Сонця. Вони створюють величезне тяжіння і всмоктують матерію, в тому числі світло, спотворюючи простір-час.





ІНШІ НОВИНИ