Плюси і мінуси подорожі на автобусі: як не зіпсувати собі відпочинок

Автобусні тури – це відмінний шанс побачити максимум за невеликий проміжок часу, заощадивши при цьому значну частину грошей. Але підготуватися до них все ж варто, з огляду на можливі нюанси таких поїздок.

Вибрати для себе автобусний тур, ви можете за посиланням silver-tour.com.ua/tour-country/evropa/bus/, а ми пропонуємо вам дізнатися деякі корисні поради, які допоможуть вам дізнатися про плюси і мінуси подорожі на автобусі.

Подорожувати, напевно, люблять всі, адже це дозволяє відкривати для себе нові країни і міста, пізнавати культуру та історію цих місць, знайомитися з новими людьми і новими традиціями, дегустувати національні страви та напої.

Але не всі, на жаль, добре переносять літак або паром: хтось банально боїться висоти, а хтось мучиться від морської хвороби. Та й грошей такі подорожі коштують чималих. У зв’язку з цим багато людей віддають перевагу туристичним поїздкам на автобусі.

Автобусні тури, як і будь-який вид відпочинку, надають туристам безліч переваг, але разом з тим і чимало недоліків. Тому про всі майбутні позитивні і негативні моменти слід задуматися завчасно, щоб не зіпсувати довгоочікувану відпустку.

Плюси:

Очевидна перевага автобусних турів полягає в порівняно більш низькій вартості, оскільки сьогодні найдорожча частина путівки – квиток на літак до пункту призначення. Так, тижнева подорож на автобусі в одну з країн центральної Європи з відвідуванням двох-трьох міст, проживанням і екскурсіями обійдеться туристу з Естонії приблизно в 200-250 євро (без особистих витрат), в той час як тільки одні авіаквитки до, наприклад, Праги або Відня коштуватимуть порядком 120-150 євро. Додати до цього 6 ночей проживання в готелі та можливі екскурсії, і витрачена сума буде значно більшою, ніж за автобусний тур.

Перевага номер два – велике охоплення пам’яток. Навіть якщо метою вашої подорожі є тільки одна країна, то, як правило, ви все-одно оглядаєте її передмістя або ж цікаві, популярні місця, в результаті чого складається повне уявлення про культурний і історичний розвиток даного регіону. А якщо ж брати в приклад так званий тур “галопом по Європах”, де охоплюється кілька країн з великою кількістю міст, то фактично жоден інший вид відпочинку при стандартному турпакеті не зможе конкурувати з автобусними турами.

Якщо в програму автобусного туру входить відвідування будь-якого популярного музею (наприклад, Лувр або галерея Уффіці), то ви не будете витрачати дорогоцінний час і стояти в довгій черзі, так як для організованих туристичних груп діють особливі правила проходу по попередній броні.

Ще одним великим плюсом автобусних турів є те, що вам не потрібно займатися будь-якими організаційними питаннями: планувати маршрут, враховувати місцеві особливості, розбиратися з поліцією, замовляти готель або гідів. Все це за вас зробить супроводжуючий гід, чиї основні робочі обов’язки – зробити відпочинок туристів максимально цікавим і комфортним. Тому з усіма питаннями, пов’язаними з готелем, екскурсіями і навіть з “проблемою” який сувенір привезти з тієї чи іншої країни, можна сміливо звертатися до свого супроводжуючого гіда.

В автобусних турах є і ще один важливий позитивний момент: вам не варто боятися чужої невідомої мови або місцевого населення, так як більшу частину часу туристи знаходяться разом в сформованій групі, за яку, знову-таки, відповідає супроводжуючий – людина, яка знає і мову і місцеві особливості.

Також до переваг автобусних турів можна віднести нові знайомства, які неминуче виникають в таких подорожах.

Мінуси:

Головний недолік автобусних турів – сам автобус, а точніше, прихильність до нього, так як більшу частину часу доведеться в ньому перебувати. Одне крісло, один сусід (при вдалому збігу обставин сусідами можна мінятися), один і той же супроводжуючий, одна компанія на всі дні. Якщо в перший же день вам щось сильно не сподобається, єдине, на що можна сподіватися – терпіння і стійкість.

Як правило, в автобусних турах в вартість входять тільки сніданки в готелях. Тому доведеться запастися їжею – саме запастися, але не розраховувати на ресторани, так як в більшості випадків проміжні зупинки будуть на заправках або в специфічних столових на трасі, де якість їжі іноді залишає бажати кращого.

Одноманітність муршруту. Для людей, які подорожують автобусом до Європи, цей пункт може здатися дуже важливим – в будь-якому випадку вам треба буде їхати через одні і ті ж країни. Туди і назад. По одному і тому ж маршруту.

Компанія попутників – також важливий умовний мінус. Умовний, бо як пощастить: сусідами по кріслу можуть виявитися як мовчазні й інтелігентні туристи, так і люди, які непомірно багато п’ють, або голосно розмовляють. Якщо ви інтроверт, то для вас це може стати важким тягарем.

“Де ж я був? Що це за пам’ятка?” – подібні питання можуть виникнути в кінці поїздки, коли туристи переглядають зроблені фотографії. Великий обхват пам’яток, що, безумовно, є перевагою будь-якого автобусного туру, в той же час може бути і великим мінусом. Вся проблема в тому, що саме численність відвідуваних міст, музеїв і цікавих місць вимагає рбити це все поспіхом. Група прив’язана до часу, до певної програми, якої чітко дотримуються, у міжнародних угодах з відпочинку водіїв, тому вільного часу завжди не вистачає, туристи не можуть вивчити всі деталі або в повній мірі насолодитися видами.

На брак часу скаржаться дуже багато. В автобусних турах після екскурсій виділяють зазвичай не більше 3 годин для самостійного вивчення міста. За цей час вам потрібно встигнути підкріпитися, купити сувеніри і відвідати цікаві місця або музеї (наприклад, в Римі після 4-5 годин екскурсії під палючим сонцем, коли на вільний час дають тільки 1-1,5, багато туристів відчувають справжній шок, так як прекрасно усвідомлюють, що добігти від Ватикану до Колізею або знаменитих Іспанських сходів вони просто вже не встигнуть).





ІНШІ НОВИНИ