Особливості подорожей на поїзді за кордоном

В даній публікації представлено кілька порад на тему того, як купити проїзний на потяг, а зробити це можна за посиланням https://gd.tickets.ua. А також де дізнатися розклад, та як не заблукати в чужій країні.

Про плюси і мінуси подорожей на поїзді

Хтось цінує поїзди за романтику, комусь цікаво провести час в компанії, сидячи в затишному вагоні і попиваючи чай. За кордоном пересуватися поїздом не так зручно. По-перше, мандрівник витрачає на це більше часу. По-друге, іноді поїздки на поїзді можуть коштувати дорожче квитків на літак. З плюсів пересування на поїзді необхідно відзначити можливість дістатися практично до будь-якого населеного пункту. Навіть якщо там не зупиняється потяг, потрапити в заповітне місце можна на електричці.

Про особливості купівлі квитків

Європейці воліють купувати квитки на потяги заздалегідь, тому і вам варто задуматися про придбання проїзних документів заздалегідь. Купівля того ж квитка напередодні від’їзду обійдеться набагато дорожче. Квитки краще купувати через інтернет на сайті перевізників, для оплати покупки потрібно ввести дані банківської картки. Після здійснення покупки на електронну пошту або в смс прийде штрих-код квитка, саме його потрібно показати при посадці в поїзд.

Квитки у посередників можуть коштувати дорожче. До того ж вони часто практикують стягувати комісію за свої послуги. За бронь місця в поїзді окремо сплачується 4 євро, щоб не потрапити в халепу, варто сплатити цей тариф перед від’їздом. Також можна зайняти вільне місце в поїзді, достатньо при вході в вагон подивитися електронні табло поряд з пасажирськими місцями. Якщо воно зайняте, то на ньому пишеться прізвище пасажира і маршрут пересування. Поруч з усіма незаброньованими місцями ніякої інформації на табло немає, тому їх сміливо можна позичати.

Можна купити квиток через касу або автоматичний термінал. Пам’ятайте про те, що тут краще розплачуватися готівкою, так як банківські картки приймаються до оплати не завжди. При покупці вам буде виданий паперовий квиток зі штрих-кодом, саме його зчитують пристрої при вході на платформу.

Не впадайте в паніку, якщо вам не вдалося купити квиток – на кожній станції є черговий, він може допомогти в придбанні проїзних документів. Також можна заручитися підтримкою інших пасажирів.

Корисна інформація по знижкам

В європейських компаніях клієнтам пропонується безліч знижок. Наприклад, проїзні на поїзд обійдуться дешевше для організованої туристичної компанії, пенсіонерів або інвалідів. Пари з дітьми і молодь у віці до 26 років теж можуть розраховувати на пільговий проїзд. До того ж практично в кожній державі є регіональні і міждержавні проїзні. За допомогою таких карток можна значно заощадити на поїздках залізничним транспортом.

Зверніть увагу, якщо ви більше не маєте наміру користуватися дисконтною картою, необхідно звернутися до перевізника з письмовою заявою. В іншому випадку залишок грошей з карти повернути не вдасться.

Розраховувати на отримання знижки також можуть туристи в групах від 5 осіб. А в Англії карту знижок можна оформити на двох, вона називається Railcard Two Together.

Про штрафи для безбілетників

Не варто сподіватися на те, що в тому ж європейському поїзді вам вдасться покататися зайцем. Наприклад, в Німеччині та Нідерландах кондуктори перевіряють квитки на вході і на виході. А у Франції контролери супроводжують всі електрички. При відсутності проїзних документів доведеться заплатити штраф, його величина залежить від протяжності поїздки. Як правило, безбілетники оплачують подвійний тариф і серйозний штраф. Так, в тій же Німеччині безбілетники оплачують фіксований штраф у сумі 40 євро.

Про відмінності і види поїздів

В зарубіжних країнах курсують кілька типів поїздів. Наприклад, між країнами ходять потяги з маркуванням IC або ICE. Усередині країни ходять місцеві поїзди, які мають позначення RE або L. Зрозуміло, на кожен тип поїзда діють свої ціни, рівень комфорту при виборі того чи іншого типу поїзда теж буде різним. Щоб заощадити час, варто купувати квиток на швидкісний поїзд, він робить менше зупинок і має окремий вагон-ресторан. Що стосується електричок, то вони в основному складені з двоповерхових вагонів. Їжу в такий потяг краще купувати заздалегідь. В якості зручностей таких вагонів необхідно відзначити наявність спеціального відсіку для багажу і біотуалету.

Є також категорія нічних поїздів, за ніч вони долають відстань від одного великого міста до іншого. Квитки на них коштують дорожче і розкуповуються швидко.

Як не загубитися на вокзалі

Для багатьох туристів прибуття в закордонне місто пов’язане зі стресом. Щоб не загубитися і встигнути на свій стикувальний рейс, варто просто на вокзалі роздрукувати детальний план маршруту. Це робиться через електронні інформаційні кіоски. У плані представлена ​​інформація по маршруту пересування, часу відправлення поїзда і номер платформи, де буде здійснюватися посадка.

Не соромтеся звернутися по допомогу до кондуктора та чергового по вокзалу. Вони з радістю вам допоможуть вирішити питання з розкладом і посадкою на стикувальні рейси.

Перед посадкою в поїзд пасажири проходять через спеціальні турнікети, потрібно заздалегідь роздрукувати квиток і пробити його при проході через зону контролю. У Німеччині також потрібно пред’явити при посадці проїзний документ і банківську карту, з якої була проведена оплата. Зберігайте свій квиток до кінця поїздки і не плутайте клас обслуговування. Наприклад, якщо у вас квиток у 2-й клас, а ви сіли у вагон з 1-м класом обслуговування, при черговій перевірці документів вас попросять пройти в свій вагон.

Якщо у вас класичний проїзний без чіткої вказівки від’їзду, то навіть при запізненні на поїзд ви можете з ним же сісти на інший потяг. Єдине обмеження встановлено для електричок – з квитком на електричку вас не посадять в швидкісний експрес.





ІНШІ НОВИНИ