Якими бувають лазні: основні види та характеристики

Баня, поняття міжнародне та зустрічається в різних країнах в тому чи іншому вигляді на базі загального принципу – користь для тіла і душі в процесі теплового впливу. А вже яким саме способом, в якому режимі і з яким антуражем, залежить від традицій і менталітету. Але все тече, все змінюється, і сьогодні ми з задоволенням відвідуємо не тільки класичні лазні, але й бані, які прийшли до нас з інших країн. На порталі bani.ua ви маєте можливість вибрати для себе саме ту лазню, яка буде вам до вподоби. Головною відмінністю між ними є температурно-вологий режим – саме від мікроклімату залежить ефективність банних процедур, а також те, наскільки приємним і комфортним буде сам процес. Розглянемо основні види лазень і їх особливості.

За великим рахунком все лазні можна розділити на три основні групи:

Парові з мінімальним підігрівом – характеризуються м’яким нагріванням до + 45-50⁰С і високою вологістю, яка досягає 100%. В такому мікрокліматі організм не відчуває перевантажень, детоксикація і очищення відбувається не за рахунок високих температур, а завдяки абсолютній вологості.

Парові із середнім підігрівом – температура в межах + 50-60⁰С, при вологості повітря в 60-65%. При середніх температурах і високій вологості на шкірі утворюється тонка водяна плівка з конденсованого пару, за рахунок чого тіло швидше і глибше прогрівається.

Сухоповітряні – при температурі в 100⁰С і вище, вологість мінімальна і становить не більше 20%. Високі температури необхідні для глибокого прогрівання, так як сухе повітря проводить тепло гірше, ніж вологе. Але багато людей переносять підвищену температуру легше, ніж високу вологість при середньому прогріванні.

Зручно, що сьогодні немає необхідності вибирати тільки один з режимів, так як сучасне пічне обладнання є доволі універсальним і за бажанням можна отримати як жорсткий сухий підігрів, так і м’який вологий пар в одній і тій же лазні.

Спосіб обігріву і парогенераціі

Щоб довести баню до заданого температурно-вологого режиму, використовується два основних способи.

Прямий нагрів – печі-кам’янки закритого, відкритого або комбінованого типу встановлюються безпосередньо в парній, хоча деякі твердопаливні моделі можна топити з суміжного приміщення. Пар генерується за рахунок кам’яної маси, на яку періодично подається вода.

Розподілене тепло – в стіни, підлогу і лежаки вбудовуються труби, по яких циркулює нагріта вода, підігріваючи поверхні. У вихідному варіанті по трубах, прокладених в підлозі, циркулював пар від киплячої в казані води, він же подавався в парну крізь отвори в стінах. У сучасному ж виконанні теплоносій підігрівається за рахунок електричного або газового котла, а вологість забезпечує спеціалізований парогенератор.

І в першому, і в другому варіанті, у міру нагрівання джерелом тепла стає не тільки обладнання, а й стіни, а додатковий нагрів відбувається за рахунок конвекції. Щоб забезпечити теплом мийну, в сучасних лазнях часто влаштовують водяну теплу підлогу.





ІНШІ НОВИНИ