Головна загадка історії про поховання Клеопатри: відомий археолог здивував відкриттям

Могила Антонія і Клеопатри розташовувалася в храмі Осіріса («Тапосіріс магна»), збудованому в часи правління Птолемея II і розташованому на заході Олександрії.

В цьому впевнений єгипетський археолог і колишній міністр у справах пам’яток старовини доктор Захі Хавасс.

Його припущення про те, що місце поховання легендарної єгиптянки знайдено, ґрунтується на тому, що в цьому місці знайшли пошкоджений бюст Клеопатри, 22 монети з її зображенням, маску, імовірно Антонія. У цьому ж місці знайшли 27 могил і 10 мумій.

Марк Антоній і Клеопатра – одна з найвідоміших в історії пар закоханих. Після поразки в битві при Акції в 31 році до н. е. вони жили в Єгипті. Але коли в 30 році до н. е. на Єгипет напав римський імператор Октавіан Август (після битви в Олександрії) пара загинула. Питання, що це було – вбивство або самогубство – до сьогодні мучить істориків. Рівно як і те, де знаходиться могила Клеопатри і Марка (імовірно, вони поховані разом).

Наприклад, грецький історик Плутарх (45-120 н. е.) стверджував, що Антоній наклав на себе руки, коли йому повідомили неправдиві відомості про смерть Клеопатри. Октавіану Клеопатра потрібна була живою, він хотів привезти її в якості полонянки. Клеопатра після звістки про загибель Антонія віддала перевагу померти в Єгипті, вона не хотіла, щоб її доставили в Рим живою.

Найвідоміші міфи про Клеопатру:

Єгиптянка – Клеопатра належала до династії Птолемеїв, яка іменується «грецькою» або «македонською». Династію заснував соратник Олександра Македонського і його полководець Птолемей, син Лага. Остання представниця Птолемеїв була грекиня.

Красуня – міф заснований на картинах художників епохи Відродження, які зображували царицю відповідно до стандартів краси того часу, а також кінематографі (Клеопатру свого часу грали Елізабет Тейлор, Вів’єн Лі, Моніка Белуччі).

Померла, щоб не жити без коханого – Марк Антоній і Клеопатра в Єгипті очікували вторгнення Октавіана. Коли Антоній кинувся на меч, вона безуспішно спробувала спокусити Октавіана. У підсумку, зрозумівши, що її тримають в живих, щоб тріумфально провести в парадному ході переможця в якості трофея, вона вбила себе.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ