Політ над кільцем Сатурна: нове вражаюче відео

Місія Кассіні з вивчення системи Сатурна завершилася півтора роки тому, але вивчення матеріалів місії все ще триває.

Кевін Джилл (Kevin Gill), інженер-програміст з Лабораторії реактивного руху (JPL), що спеціалізується обробці знімків, зроблених міжпланетними місіями, підготував відео польоту віртуальної камери над найбільш яскравим і широким кільцем. Астрономи називають його кільцем В. Ширина цього кільця 25.5 тисяч кілометрів, а внутрішній край розташовується на відстані 92 тисячі кілометрів від центру Сатурна. Товщина кілець Сатурна вимірюється десятками метрів, але під час рівнодення Кассіні виявив в кільцях “піки” і здуття висотою в кілька кілометрів.

У просвітах кілець, їх прийнято називати розподілами, апарат Кассіні виявив крихітні супутники химерної форми, їх відразу охрестили «пельменями». Найширший поділ (в відео воно зліва) носить, як і місія, ім’я Кассіні – на честь Джованні Доменіко Кассіні, італійського та французького астронома.

Ролик змонтований з кадрів, зроблених ширококутною камерою «Кассіні» 26 липня 2009 року (етап Equinox Mission – рівнодення). Таке відео зняла б камера, що летить над кільцем В зі швидкістю 800 кілометрів в секунду під час рівнодення. Саме під час рівнодення промені Сонця ковзають по площині кілець і нерівності в кільцях можна побачити: вони відкидають довгі тіні.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ