Українцям передали копію унікального документа про Київську Русь

Одну з головних історичних пам’яток про історію Київської Русі передали в Україну.

Йдеться про так звані Бертинські аннали, написані в середині дев’ятого століття в імперії франків. Зараз це північна частина Франції. Упорядником анналів є палацовий священик Людовика Першого.

У документі стверджується, що до Людовику Першому прибуло грецьке послання від імператора Візантії. Разом з ним були люди, що називали себе рус, а свого короля називали Хакану.

Імератор Візантії (в той час це був Теофіл) просив, щоб ці люди мали можливість повернутися до себе на батьківщину безпечним шляхом, оскільки той шлях, яким вони прибули в Константинополь закритий небезпечними народами.

Людовик порахував їх розвідниками і намагався дізнатися про них якомога більше інформації. Він дізнався, що люди, які завітали до нього, є виходцями з шведського народу. Він пообіцяв відправити їх безпечним шляхом тільки в тому випадку, якщо вони будуть гідними довіри.

Пам’ятка зберігалася у французькому місті Сент-Омер. Цілком можливо, вона буде одним з підтверджень норманської теорії походження Київської Русі.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ