Вчені розкрили таємницю технологій древніх китайців

Вчені Університету Кембриджа в Великобританії з’ясували, чому бронзова зброя, похована разом зі статуями Теракотової армії китайського імператора Цинь Шихуанді, добре збереглася більше ніж за дві тисячі років.

На думку дослідників, причиною стали властивості грунту, а не просунута антикорозійна обробка, як вважалося раніше. Про це повідомляє видання Science Alert.

Дослідники виявили, що сліди хрому, які, як вважали багато експертів, залишилися від захисного покриття бронзової зброї, насправді є забрудненням. Хром – один з основних компонентів лаку, яким було покрито фігури воїнів, а його незначні кількості були виявлені в грунті і навколишніх пігментах. Вчені вважають, що метал спочатку був присутній в захисному покритті дерев’яних і бамбукових копій і рукояток мечів, які з часом розклалися.

Причиною збереження зброї може бути високий рівень вмісту олова в бронзі, а також такі властивості грунту, як помірна лужність, невеликий розмір ґрунтових частинок і низький рівень органічних речовин.

Теракотова армія – поховання, яке складається з більше як восьми тисяч повнорозмірних статуй китайських воїнів і їх коней біля мавзолею імператора Цинь Шихуанді в Сіані. Поховання виявили в березні 1974 року під час буріння артезіанської свердловини. У 1987 році ЮНЕСКО включило Теракотову армію в список всесвітньої спадщини як частина комплексу гробниці першого імператора династії Цинь.

Джерело

 





ІНШІ НОВИНИ