“Прокляття фараонів”: розкриті реальні причини смертей археологів

У наукових колах давно гуляє міф про так звані прокляття єгипетських фараонів. Так, після відкриття гробниці Тутанхамона померло 22 члена експедиції. Але чи правда, що дійсно існує прокляття або ж це просто безглуздий збіг?

Після кількох публікацій в «NewYork Times» і «Daily mail» про нібито загадкові збіги пов’язані із знахідкою гробниці цю ідею підхопили і інші автори і видавництва. Таким чином в свідомості людей було створено «прокляття фараона», в яке входила будь-яка незначна дрібниця пов’язана з розкопками в Єгипті.

Але тут втрутилися справжні вчені. Перше на чому сконцентрували увагу, так це той факт, що в древньому Єгипті слова «прокляття» як таке не існувало. Так, за час розкопок було виявлено близько 800 мумій. Якщо зіставити це з тим, скільки членів експедиції померло, то виявиться, що прокляття не існує.

Таким чином треба зупинитися на тому, що ж не так було з дослідниками гробниці Тутанхамона. Шестеро з 22 були старше 70 років, так що їх можна просто «списати з рахунків». Сам Говард Картер помер тільки через 16 років після унікальної знахідки. Його діти також дожили до похилого віку.

Основна версія смерті лорда Карнарвона це віруси і грибки, які були законсервовані в гробниці. Організм немолодого лорда просто не зміг впоратися з хворобами, а медицина тоді особливо нічим допомогти не могла.

Друга версія – отрути і радіоактивні елементи, які просто могли потрапити в гробницю за багато тисячоліть, що і викликало смерть дослідників.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ