Археологи виявили корабель «мертвих» зі скарбами на борту

У заповіднику Бюрре, який відомий найбільшою кількістю королівських поховань в Північній Європі, норвезькі археологи знайшли дерев’яне судно епохи вікінгів (700-1100 роки до нашої ери) довжиною 15 метрів.

Однак рівень збереження знахідки поки невідомий. З судна виймуть грунт, який знаходиться в порожньому просторі.

Про знахідку розповів Ула Ельвестуен, Міністр клімату і навколишнього середовища Норвегії. За його словами, цей день дійсно стане історичним, а також нагадав, що на території Європи раніше знайшли 15 кораблів епохи вікінгів, а на території Норвегії – 7, три з яких знаходяться в Вестфоллі.

Також, Ула повідомив, що перед тим, як починати розкопки, потрібно отримати дозвіл Культурно-історичного музею в Осло і норвезької Державної служби охорони пам’ятників.

Таємниця корабля вікінгів

За припущеннями вчених, знахідка може бути кораблем мертвих. Також відомо, що вікінги використовували кам’яні або дерев’яні човни для поховання воєначальників, щоб висловити особливу шану. Вони заповнювали суду домашнім начинням, тушами коней, волів і всім необхідним для загробного життя.

Чи не єдиний в своєму роді

Варто зазначити, що на сьогоднішній день частково або повністю збереглося всього 10 кораблів вікінгів. Деякі з них зберігаються в музеях Скандинавії. Останні суду були знайдені в 2016 і 2018 роках. У 2016 році археологи розкопали корабель на північному сході Норвегії. А через два роки, вони знайшли ще один човен, довжина якої була близько 20 метрів.

Першими почали використовувати корабель або човен в поховальному обряді зовсім вікінги. Але їх варіант похоронного ритуалу з усіма подробицями дійшов до сучасності завдяки арабському мандрівникові і письменнику першої половини Х століття Ібн-Фадлана.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ