НАСА підтвердило наближення кліматичної катастрофи

Фахівці НАСА підтвердили точність недавно отриманих даних, що свідчать про швидке глобальне потепління.

З 2003-го по 2017 рік дослідники вимірювали температуру повітряного шару біля поверхні моря, суші і крижаного покриву за допомогою супутника Aqua, на борту якого знаходиться атмосферний інфрачервоний зонд AIRS (Atmospheric Infrared Sounder). Показники потім порівняли з результатами аналізу приповерхневих температурних аномалій, проведених Інститутом космічних досліджень імені Годдарда.

Виявилося, що обидва набори даних відповідають один одному. Згідно з результатами, температура земної поверхні підвищилася у всьому світі за останні 15 років, а найтеплішими за всю історію інструментальних спостережень в порядку зростання стали 2016, 2017 і 2015 роки.

За словами вчених, супутниковий моніторинг підтверджують дані наземних станцій, які могли давати неточну інформацію через переміщення, систематичні помилки в інструментах і методах вимірювання, а також через розростання теплових островів. Крім того, нові результати показують, що наземні спостереження можуть недооцінювати швидкість температурних змін в Арктиці.

Згідно з розрахунками вчених, якщо не буде вжито жодних заходів до зниження викидів парникових газів, до кінця століття температура морської води в верхньому шарі товщиною в дві тисячі метрів підвищиться на 0,78 градуса Цельсія. Це підніме рівень моря за рахунок теплового розширення на додаткові 30 сантиметрів на додачу до підйому берегової лінії через танення льодовиків. Зростання температури спровокує більш сильні шторми, урагани і екстремальні опади.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ