Вчені розповіли про смертельну небезпеку світлодіодів

Французькі вчені провели дослідження і прийшли до висновку, що синє світло від світлодіодів небезпечне для сітківки і викликає порушення природних ритмів сну. Про висновки фахівців сказано на сайті Національного агентства з контролю в області безпеки продуктів харчування, навколишнього середовища та праці.

У своїй роботі експерти проаналізували сотні наукових статей, присвячених «синьому кольору», починаючи з 2010 року. Виявилося, що це випромінювання збільшує ризик вікової дегенерації жовтої плями, яка веде до сліпоти. Крім того, деякі світлодіодні лампи провокують головний біль і хронічну втому.

При цьому медики пишуть, що світло від смартфонів, планшетів і ноутбуків не так небезпечне через низьку інтенсивність, проте в темряві гаджети перетворюються на бомбу сповільненої дії. Справа в тому, що дане освітлення порушує природні циркадні ритми. Шкідливому впливу особливо схильні діти, так як у неповнолітніх очний кришталик сформований не повністю. Порушення циркадних ритмів викликає метаболічні порушення і онкологію.

Французи попереджають, що потужні світлодіоди у фарах машин або вуличних ліхтарях можуть бути дуже фототоксичними. Крім того, вони сумніваються в ефективності фільтрів і сонцезахисних окулярів, які нібито блокують «синє світло». На думку експертів, не несуть організму ніякої шкоди світлодіодні світильники, що мають тепле біле світло.

Раніше британські вчені провели експеримент з павуками, який довів, що світлодіодне освітлення негативно впливає на навколишній світ.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ