Астрономи: невидима ударна сила пробиває дірки в Чумацькому Шляху

Коли велика галактика поглинає дрібну галактику або кульове скупчення, вони закручуються навколо її центру, перетворюючись в розтягнуті гравітацією зоряні потоки. У Чумацькому Шляху відомі десятки таких об’єктів, колишніх скупчень і карликових галактик. Один з найдовших – потік GD-1, і можна було б очікувати, що в лінії, в яку витягнулися його зірки, буде лише один «пробіл» – місце зі зниженим числом світил, вихідна точка, звідки вони почали розбігатися.

Однак астрономи Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики виявили, що у зоряного потоку є як мінімум ще один, раніше невідомий проміжок, причому в його околицях розподіл зірок порушений, утворюючи щось на зразок зубця. Все виглядає так, немов GD-1 був пробитий колосальним «снарядом» – невідомим об’єктом, який залишив рвану «рану». Про це Ена Бонака розповіла в доповіді, яка була представлена на зустрічі Американського фізичного товариства (APS) в Денвері.

Розподіл зірок в потоці GD-1. Відзначено проміжки (Gaps), включаючи, можливо, пов’язаний з джерелом потоку (Progenitor), а також зубець (Spur) / © Ana Bonaca, New Astrophysical Probes of Dark Matter, GAIA

«Ми не можемо пов’язати цей “снаряд” з жодним спостережуваним об’єктом, – каже Бонак. – Він набагато масивніший за зірку, зірок такої маси не буває, це можна виключити. А якщо це чорна діра, то вона повинна бути надмасивною чорною дірою – на зразок тієї, що розташована в центрі нашої Галактики». Однак присутність іншої велетки ми напевно б помітили, як спостерігаємо численні ефекти надмасивної чорної діри Стрільця А*. Швидше за все, «рани» зоряному потоку могли завдати щільні масивні згустки темної матерії.

Ця таємнича форма речовини не вступає в взаємодію зі звичайною, крім гравітаційної. Її неможливо побачити, але вона справляє визначальний вплив на ріст і еволюцію галактик і великомасштабної структури Всесвіту. Згусток темної матерії розмірами від 30-65 світлових років цілком міг пробити проломи в зоряному потоці. Зрозуміло, не можна повністю відкинути можливість того, що «снаряд» все-таки був особливо щільним скупченням зірок і його просто не вдається ідентифікувати.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ