Вчені з США розкрили таємницю еволюції людини

Вчені Університету Уошберн ( США) прийшли до висновку, що ключову роль в еволюції людини зіграли спалахи наднових зірок.

На думку дослідників, спалахи сприяли виникненню двоногості – особливості, причина виникнення якої до сих пір точно невідома. Вчені вважають, що космічні промені, що бомбардують Землю з найбільшою інтенсивністю 2,6 мільйона років тому, ініціювали лавину заряджених частинок в нижніх шарах атмосфери планети.

Іонізація, в свою чергу, спровокувала появу великої кількості гроз і блискавок. Часті лісові пожежі змусили древніх приматів пристосовуватися до відкритої місцевості, де найбільш вигідним був біпедалізм (двоногість).

Двоногі примати існували і раніше, проте вони були переважно адаптовані до життя на деревах. При переміщенні в савани, гомініди були змушені ходити від одного дерева до іншого, що сприяло прямоходінню. Останнє ставало вигідно при проживанні у високій траві, так як воно дозволяло краще виглядати хижаків. В кінцевому підсумку, все це призвело до появи двоногих предків людини – Homo habilis.

Відомо, що в околицях Сонячної системи, на відстані від 163 до 362 світлових років від Землі, кілька мільйонів років тому відбувалися спалахи наднових зірок. Це призвело до накопичення ізотопів заліза-60 в морських відкладеннях.

За розрахунками, іонізація атмосфери повинна була збільшитися в 50 разів, полегшуючи процес утворення блискавок. Найближчим часом подібна подія, швидше за все, не відбудеться. Найближча потенційна наднова – зірка Бетельгейзе – знаходиться на відстані 652 світлових років і спалахне протягом наступного мільйона років.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ