Вчені розгадали таємницю галактики без темної матерії

Відкриття, яке поставило під сумнів всі теорії вчених про будову космосу, отримало несподіване пояснення.

Раніше астрономи встановили, що галактика NGC 1052-DF2 в сузір’ї Кита не містить темної матерії. Це суперечило загальноприйнятим даними, згідно з якими, зоряні скупчення не можуть сформуватися без темної речовини.

Останнє дослідження показало, що NGC 1052-DF2 розташована набагато ближче до нас, ніж вважалося, а значить – багато розрахунків, пов’язаних з нею, можуть бути неправильні.

«Протягом десятиліть ми думали, що галактики починають своє життя як краплі темної матерії. Після цього відбувається все інше: газ потрапляє в ореоли темної матерії, перетворюється в зірки, вони повільно накопичуються, і, врешті-решт, з’являються галактики на кшталт Чумацького Шляху. NGC 1052-DF2 кидає виклик стандартним ідеям про формування галактик», – говорив раніше астроном Пітер ван Доккум з Єльського університету.

Крім того, вважається, що саме темна матерія утримує зірки в скупченнях і не дозволяє їм розлетітися в космічному просторі, повідомляє Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

З огляду на ці дані, астрономи з Інституту астрофізики Канарських островів вирішили уважніше вивчити «аномальну» галактику NGC 1052-DF2.

Попередні дослідження грунтувалися на тому, що відстань до неї становить 64 мільйони світлових років.

Вчені застосували п’ять окремих методів, включаючи фотометрію телескопа «Хаббл» і Обсерваторію Джеміні, щоб перевірити цю цифру.

Кожен метод видавав один і той же результат – галактика знаходиться набагато ближче, на відстані приблизно 42 мільйонів світлових років.

Це означає, що її загальна маса вполовину менша, ніж вважалося, а маса всіх зірок на три чверті менша за попередні розрахунки.

Оскільки частка видимої матерії в галактиці не така велика, все інше, очевидно, повинна становити саме темна матерія.

Також вчені встановили, що швидкість руху зірок в NGC 1052-DF2 НЕ уповільнена (що називалося ще одним доказом відсутності темної речовини), а цілком нормальна.

«З урахуванням уточнених даних, NGC 1052-DF2 здається досить звичайною галактикою з низькою яскравістю поверхні і великою кількістю місця для темної матерії», – зробили висновок автори дослідження.

Не виключено, що друга можлива галактика без темної матерії NGC1052-DF4, яка розташована на відстані 63 мільйонів світлових років від нас, теж має звичайну природу.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ