В Японії вчені без фарб створили унікальну копію гравюри розміром в міліметр

Японські вчені створили найменшу копію гравюри «Велика хвиля в Канагава» місцевого живописця Кацусіки Хокусая. Ширина стрічки – один міліметр. При цьому замість фарб і пензлів фахівці використовували полімери і технологію «організованої мікрофібріляціі», сказано на сайті Університету Кіото.

Як наголошується, при механічному впливі полімери на молекулярному рівні «тріскаються», в результаті чого вони утворюють мініатюрні волокна, відомі як фібрили. Ці волокна виявляють потужний візуальний ефект. Для того, щоб уявити собі, як це виглядає, можна багато разів зігнути прозору пластикову лінійку – в результаті в місці згину можна побачити непрозорі білі «ниточки».

Дослідники зрозуміли, що, контролюючи спосіб формування і організації мікроскопічних фібрил в певному порядку, тобто використовуючи так звану організовану мікрофібрілляцію, можна також контролювати це розсіювання світла для створення кольорів за всіма видимими спектрами – від синього до червоного. Таким чином, виникає принципово нова палітра: друк більше не залежить від пігменту.

Цікаво, що з цим феноменом кольору, не заснованим на пігментах, давно знайомі зоологи. Вони використовують термін «структурний колір». Подібним чином природа створює яскраві кольори в крилах метеликів або оперенні павичів. Деякі тварини фактично позбавлені пігментації: їх забарвлення залежить від світла, яке взаємодіє з поверхневою структурою.

Технологія організованої мікрофібрілляціі дозволяє здійснювати великомасштабний процес кольорового друку без чорнила, який генерує зображення з роздільною здатністю до 14000 точок на дюйм. Наприклад, вона може бути корисна для технології проти підробки грошових купюр.

Кацусіка Хокусай (1760 – 1849) – японський художник, який відзначається на батьківщині, як Леонардо да Вінчі, Ван Гог або Рембрандт в Європі. «Велика хвиля в Канагава» – одна з найвідоміших його робіт.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ