Вчені назвали причину аномальної спеки в Європі

Європа готується до хвилі спеки, яка може стати рекордною за весь час спостережень.

Пік очікується 26 – 28 червня. За прогнозами синоптиків, на території від Іспанії до Польщі температура підніметься на 11-17 градусів вище норми: приблизно 35-40 С.

У великих містах, заповнених асфальтом і бетоном, показники можуть бути ще вищими, повідомляє The Washington Post.

Фахівці відзначають, що рання червнева спека особливо небезпечна, так як люди ще не встигли адаптуватися до палючого сонця після холодних місяців. У групі ризику: літні люди, пацієнти з хронічними захворюваннями, а також бездомні.

Встановлено: європейська спека 2003 року призвела до загибелі 70 000 чоловік. Спекотне літо минулого року тільки в Німеччині, за оцінками, викликало тисячу додаткових смертей.

У 2019 найбільш екстремальна погода очікує Західну і Центральну Європу, повідомляють метеорологи. Можливо, в окремих регіонах Іспанії і Франції протягом трьох днів буде триматися сорокаградусна спека.

За прогнозами, в п’ятницю, 28 червня, стовпчики термометрів в Мадриді піднімуться до +40,6 градусів – це стане максимальним показником з усіх коли-небудь зареєстрованих.

У Парижі очікується +37 градусів в поєднанні з високою вологістю, що погіршить ситуацію. Експерти практично не сумніваються, що Франція встановить новий національний рекорд тепла (+ 45С), побивши попередній максимум, встановлений в 2003 році (+44,1 градус).

Нові рекорди також можуть зафіксувати в Австрії (+ 38,6С), Німеччині (+ 38,5) і Швейцарії (+ 37,2С).

В Англії та Ірландії спека буде не такою інтенсивною, але температура в окремих районах значно перевищить норму. На півдні Швеції і в Данії можливі теплові хвилі до +32 градусів Цельсія.

Експерти пов’язують майбутню спеку з двома антициклонами, один з яких розташований поблизу Гренландії, інший – над північним сходом Європи.

У найближчі дні вони об’єднаються і заблокують циклон на півдні, який міг би принести на європейську територію прохолодні повітряні маси.

Поєднання зон високого і низького тиску призведе до того, що шлейф розпеченого повітря з Іспанії і з пустелі Сахара попрямує на материкову Європу і Сполучене Королівство.

Експерти попереджають, що, крім спеки, в ряді країн можливі сильні грози.

За даними вчених, в XXI столітті Європа пережила п’ять найспекотніших літніх періодів, починаючи з 1500 року: в 2002, 2003, 2010 2016 і 2018 роках.

Вони попереджають, що з подальшим потеплінням такі явища, як екстремальна спека, будуть частішими.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ