Розкрито таємницю «магічного» дзеркала алхіміків

Вчені визначили походження «магічного» дзеркала, яке колись належало британському астрологу і алхіміку XVI століття Джону Ді.

У міжнародну групу дослідників увійшов і співробітник Інституту геології і мінералогії ім. В. С. Соболєва СО РАН доктор географічних наук Ярослав Кузьмін.

Рідкісний артефакт зберігається в Британському музеї. За допомогою таких дзеркал маги епохи пізнього Середньовіччя намагалися викликати ангелів і духів.

Виріб виконаний з незвичайного матеріалу – відполірованого обсидіану. Але родовище гірської породи вдалося встановити лише зараз.

Відомо, що спочатку обсидіанові дзеркала були виготовлені в Імперії ацтеків, підкореній європейцями в 1521 році. Всього в світі збереглося 16 таких дзеркал, з них три – в колекції Британського музею.

Щоб з’ясувати походження конкретного артефакту, вчені скористалися сучасною технологією, яка дозволяла провести геохімічний аналіз без пошкодження поверхні.

Виявилося, що корінне джерело рідкісного виробу – гірська місцевість Пачука в центральній частині Мексики. Там досі зустрічаються гладкі, без відколів і тріщин обсидіанові блоки розміром більше метра.

Дзеркало виконало довгий шлях, перш ніж потрапити в руки алхіміка. Є підстави вважати, що з Іспанії воно потрапило в імперію Габсбургів (сучасна Бельгія), де його власником став англійський посол сер Вільям Пікерінг. Саме цей дипломат і передав артефакт Джону Ді.

Втім, існує й інша версія – що на судно, що перевозило скарби ацтеків, напали англійські пірати, які і доставили дзеркало в країну.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ