Вчені знайшли найдавніший слід людини в Європі

На пляжі Норфолка (Східна Англія) виявили найдавніший в Європі слід людської істоти.

Дослідження показали, що відбиток був залишений 950 000 років тому, повідомляє The Daily Mail.

Homo sapiens в той час ще не сформувався як вид. На думку вчених, слід належав Homo Antecessor – «людині-першопрохідникові», більш розвиненій «версії» Homo Erectus.

Неподалік збереглися примітивні кам’яні знаряддя.

На даний момент антропологи шукають кістки Homo Antecessor або інших гомінідів – це остаточно доведе, що вони мешкали в Норфолку майже мільйон років тому.

Homo antecessor – один з найбільш ранніх різновидів людини, чиї останки знаходили на території Європи.

Вважається, що дорослі особини важили близько 80 кілограмів і досягали зростом 165-180 сантиметрів.

Розміри їх мозку були меншими, ніж у сучасної людини. Але вони вміли робити найпростіші інструменти і, ймовірно, використовували власну символічну мову.

Вчені до цих пір не можуть встановити, як Homo antecessor був пов’язаний з іншими представниками роду Homo. Одні вважають, що він був окремим видом, інші – що був найближчим родичем Homo heidelbergensis, які жили в Європі в епоху плейстоцену (600 000 – 250 000 років тому).

Але вже відомо, що еволюційна історія древніх людей була досить складною. Можливо, Homo antecessor схрещувалися з іншими групами, такими як денисовці.

Відзначимо, що найдавніші людські сліди в історії були знайдені в Танзанії, їх вік – 3,5 млн років. Відбитки залишила група афарских австралопітеків, яка пройшлася по свіжому шару вулканічного попелу.





ІНШІ НОВИНИ