Гольфстрім уповільнює рух: як це позначиться на всьому світі

Досить м’які зими, які зазвичай присутні в Європі, повністю залежать від течії Гольфстрім. Але в останні кілька десятиліть його швидкість починає поступово падати. Причини цього більш, ніж банальні: діяльність людей. Тепер вчені намагаються з’ясувати, які ж наслідки можна очікувати в найближчому майбутньому.

Останні кілька десятиліть кліматологи з усього світу говорять про те, що Гольфстрім сповільнюється. Буквально з середини минулого століття його швидкість знизилася приблизно на 15%. Дані показники є мінімальними за останні 1600 років.

Через уповільнення Гольфстріму можна очікувати серйозних наслідків з обох сторін Атлантики. В Європі зими стануть холоднішими, а в США і в Флориді буде стояти неймовірна спека. Також це негативно позначиться на рівні моря в районі Північної Америки.

Але є в цьому всьому і позитивні сторони. Теплі води живлять урагани, які часто трапляються біля узбережжя США. Якщо Гольфстрім буде рухатися повільніше, то, відповідно, і ураганів стане набагато менше.

Вчені поки що не можуть назвати більш чіткі причини того, що відбувається. Дехто каже, що течія може сповільнюватися через стрімке танення льодовиків. В океані знаходиться дуже багато прісної води, що негативно позначається на його циркуляції.

Кліматологи не можуть сказати, коли саме Гольфстрім серйозно сповільниться або ж і взагалі зупиниться. Деякі дослідження вказують, що це може статися вже в цьому столітті, хоча таким прогнозам ніхто не вірить.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ