Феномен «кілець на полях» пояснили з наукової точки зору

Кола та інші фігури, які періодично з’являються в полях в різних частинах світу, довго залишалися загадкою для вчених.

Їх появу намагалися пояснити різними причинами, від візитів інопланетян до містифікацій.

На початку XXI століття експерти зареєстрували близько дев’яти тисяч повідомлень про дивні кола, причому 90% з них розташовувалися на території Великобританії.

Лише недавно вченим вдалося знайти наукове пояснення феномену. Виявилося, що його «винуватці» – мікроторнадо, характерні для клімату Туманного Альбіону.

Повітряні потоки закручуються за годинниковою стрілкою і приминають рослини. Вони також володіють електричним зарядом, який змушує частинки пилу в вихорі світитися.

Більш складні фігури часто з’являються над похованими в землі руїнами стародавніх споруд, оголосили археологи з організації Historic England.

Багато земель, які зараз відведені під сільське господарство, приховують в собі залишки поселень, капищ та древніх могильників.

У таких місцях родючий шар грунту стоншується, злакові культури ростуть гірше і в жарку погоду засихають швидше «родичів».

В результаті на поверхні може виникнути складний візерунок з темних і світлих смуг. Особливо явно їх видно за часів сильного дефіциту вологи.

Мало хто знає, що так звані «відьомські кола» виникають і в Південній Африці. Це окружності зеленої трави діаметром від двох до сорока метрів, які залишаються живими і неушкодженими навіть в сухий сезон. Усередині них при цьому нічого не росте.

Такі кола з’являються і зникають як ніби самі по собі і можуть існувати дуже довго – до 75 років.

Вчені вважають, що їх існування пов’язане з роботою термітів. Комахи Psammotermes allocerus мешкають під землею і, прокладаючи собі нові ходи, знищують коріння рослин. Тому на поверхні утворюються характерного вигляду «лисини».

Часткова відсутність рослинності призводить до того, що в грунті накопичується велика кількість вологи (в іншому випадку коріння «витягло» б її). Вона і живить навколишні трави.

Втім, у цієї теорії досить багато критиків. Так, багато хто сумнівається, що комахи здатні «проїсти» ідеально правильні кола. Ймовірно, процеси, які ведуть до утворення «відьомських кіл», більш складні, ніж передбачалося.

Джерело

 





ІНШІ НОВИНИ