У мозку людини виявили структури, що існують в 11 вимірах

Нейробіологи використовували класичну математику, щоб заглянути в структуру нашого мозку. Вони виявили, що він сповнений багатовимірних геометричних фігур, які працюють в 11 вимірах!

Швейцарська дослідницька група Blue Brain поставила собі за мету нетривіальну задачу – повністю реконструювати мозок людини на базі суперкомп’ютера. Для цього вчені створили спеціальну модель, вдавшись до алгебраїчної топології – розділу математики, що описує властивості об’єктів і просторів незалежно від зміни їх форми. Вони виявили, що групи нейронів з’єднуються в «кліки», і що кількість нейронів в кліці залежить від його розміру як багатовимірного геометричного об’єкта (мова йде про математичне, а не просторово-тимчасове поняття вимірювання – це важливо).

«Ми знайшли світ, про який ніколи не мріяли», заявив провідний дослідник, нейробіолог Генрі Маркрам з інституту EPFL в Швейцарії. «Навіть у найменшій частині мозку існують десятки мільйонів подібних об’єктів, і розмірність їх коливається аж до семи вимірів. У деяких мережах ми навіть виявили структури з кількістю вимірів, що досягає 11 =».

Для тих, хто не зрозумів, пояснюємо: мова йде не про просторові виміри (ми з вами, наприклад, сприймаємо Всесвіт лише в трьох просторових вимірах + одному часовому). Замість цього дослідники відзначають ступені зв’язку нейронів між собою. Вузлові точки зв’язку – це «кліки». Чим їх більше – тим вища розмірність.

Згідно з оцінками нейробіологів, наш мозок складається з 86 000 000 000 нейронів, тісно пов’язаних один з одним. Вони утворюють велику клітинну мережу, яка якимось чином наділяє нас здатністю до активного розумового процесу і свідомої діяльності. З урахуванням того, який колосальний обсяг зв’язків містить ця складна структура, немає нічого дивного, що у вчених до цих пір немає чіткого розуміння того, як все це працює.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ