У Тихому океані виникла нова «теплова бомба»

Уздовж тихоокеанського узбережжя Америки, від Південної Каліфорнії до Аляски, сформувалося велика і незвичайно тепла течія, яка загрожує порушити всі місцеві екосистеми, заявили експерти Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA).

Схожі явища спостерігалися в 2014 і 2015 роках. Тоді в нагрітій воді масово розплодилися токсичні водорості, і від них постраждали кити, популяції лосося, дитинчата морських левів і інші морські мешканці, повідомляє Los Angeles Times.

Вчені побоюються, що і в 2019 році може повторитися щось подібне, якщо тепла хвиля не розсіється.

Теплові хвилі реєструються, коли температура поверхні води на 90% перевершує середні значення протягом, щонайменше, п’яти днів.

Зараз область нагрітої води охоплює понад 10 мільйонів квадратних кілометрів. Вона має форму трикутника з вершинами на Гаваях, Алясці і Південній Каліфорнії.

Вчені відзначили, що її площа трохи зменшилася (раніше було 12 млн кв.км), але все одно залишається значною – це друга за величиною теплова хвиля з початку регулярних спостережень (1981 рік).

Вперше явище помітили в червні. На думку експертів, це пов’язано з областю низького тиску в атмосфері безпосередньо над вищеописаним «трикутником».

Антициклон привів до ослаблення океанських вітрів, які охолоджують поверхню і перемішують теплу воду з холодними потоками з глибини.

Самі по собі області низького тиску формуються часто, але для них характерні постійні переміщення. Вчені не змогли сказати, чому цей антициклон надовго «завис» на одній місці.

Також немає підстав стверджувати, що теплова хвиля пов’язана з глобальним потеплінням.

Викликане людиною потепління клімату призвело до того, що в північній частині Тихого океану середня температура піднялася на 1 градус Цельсія. Але у випадку з тепловою хвилею нагрів склав як мінімум 3 градуси, і ці значення тримаються вже третій місяць.

При цьому вода прогрілася на порівняно невелику глибину – близько 50 метрів.

Вчені відзначили, що спостерігають за площею і пересуванням теплової хвилі. Ймовірно, вона зруйнується лише через кілька місяців.

Джерело

 





ІНШІ НОВИНИ