На Меркурії знайшли блукаючі магнітні полюси

Відомо, що магнітні полюси Землі постійно зміщуються. Так, Північний магнітний полюс зараз знаходиться в 965 кілометрах від географічного.

Нове дослідження показало, що подібне явище відбувається не тільки на нашій планеті. «Дрейф» полюсів зафіксували і на Меркурії, повідомляє Universe Today.

Магнітосфера пов’язана з наявністю розплавленого ядра, а точніше, з варіаціями потоків розплавленого заліза.

Північний полюс зсувається на 55-60 кілометрів на рік, Південний – на 10-15. За даними вчених, за всю історію планети полюси близько ста разів повністю мінялися місцями.

Автори нового дослідження припустили, що магнітна «історія» Меркурія навіть складніша, ніж у Землі.

Вони проаналізували дані космічного апарату NASA MESSENGER, який обертався навколо найближчої до Сонця планети в 2011-2015 роках.

На його борту, крім інших інструментів, знаходився магнітовимірювач, який детально вимірював магнітне поле Меркурія.

Перебуваючи на висоті 200 кілометрів над поверхнею, прилад зафіксував слабкі магнітні аномалії, пов’язані з ударними кратерами.

Вчені вибрали п’ять кратерів, що виникли 3,8 – 4,1 мільярда років тому. Всі вони показали різні магнітні сигнатури, що не збігаються із загальним «фоном» на планеті.

Колись космічні удари розплавили поверхню планети. Застигаючи, породи «запам’ятали» напрям і інтенсивність магнітного поля – це явище відоме як Палеомагнетизм.

Автори дослідження змогли встановити властивості порід за даними, зібраними апаратом MESSENGER, і створили віртуальну магнітну карту стародавнього Меркурія.

Виявилося, що древні полюси були далекі від нинішнього Південного полюса планети. Більш того – вони не локалізувалися в двох точках, близьких до осі обертання, а розташовувалися безладно, і всі – на території Південної півкулі.

Ці дані підтверджують теорію, що магнітна історія Меркурія сильно відрізняється від земної. Крім того, вони вказують, що планета зміщується уздовж своєї осі. Це явище називається «істинним полярним блуканням» – в такому випадку змінюються не тільки магнітні, але і географічні полюси.

Ймовірно, в давнину Меркурій мав багатополярним магнітним полем з закрученими магнітними силовими лініями.

Вчені відзначили, що більш докладні відомості можна отримати при аналізі порід. Але поки жоден апарат не приземлявся на поверхню Меркурія. Така місія вкрай складна, так як кораблю доведеться долати потужну гравітацію Сонця. Поки околиці планети відвідували лише два космічні апарати: MESSENGER і Mariner 10.





ІНШІ НОВИНИ