Таємниця розкрита: справжню причину вимирання динозаврів знайшли в океані

Причиною зникнення динозаврів дійсно став гігантський астероїд, це довели вчені з Потсдамського центру наук про Землю імені Гельмгольца (Німеччина). Відомо, що 65-66 мільйонів років тому життя на планеті різко змінилося. Відбулося так зване крейдове вимирання (одне з п’яти масових вимирань в історії), в ході якого загинуло 16% родин морських і 18% родин сухопутних тварин.

Воно стало кінцем епохи не тільки динозаврів, але і літаючих ящерів, водних завропсид (наприклад, плезіозаврів) і багатьох молюсків (амонітів і белемнітів). Вчені до цих пір сперечаються, що викликало такий глобальний катаклізм. Найпоширеніша теорія пов’язана з ударом астероїда, але є й інші можливі пояснення – наприклад, потужні виверження вулканів.

Німецькі експерти в ході останнього дослідження відновили, що відбувалося на Землі в ту епоху. Вони проаналізували склад вапняних раковин форамініфер (одноклітинних морських водоростей) і виявили, що кислотне середовище в океані змінилося дуже різко, повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences.

Між відкладеннями крейдяної і палеогенової епох існує чітка межа, яка простежується практично в будь-якій точці земної кулі. Це тонка «лінія» темного глинистого матеріалу серед світлих вапнякових порід, насичених космічним іридієм.

У шарах, що сформувалися до удару астероїда, немає ніяких ознак підвищеної кислотності, а в тих, що виникли відразу після, склад уже інший. За ним можна зробити висновок, що рівень кислотності Світового океану значно виріс.

Таке могло статися лише після космічної катастрофи, адже вулкани підвищували б рівень кислотності у воді повільно і поступово.

Вчені також визначили, що на відновлення балансу потрібно декілька мільйонів років. Згодом вуглецевий цикл планети відновився, але на ній жили вже зовсім інші істоти: предки сучасних ссавців, змії, черепахи, ящірки і птиці.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ