Боротьба з потеплінням: Арктику можуть засипати штучним снігом

Танення Арктики досягло безпрецедентних масштабів. Вчені встановили, що льоди Гренландії зникають в шість разів швидше, ніж сорок років тому. Так, в серпні всього за п’ять днів відлиги крижаний покрив втратив понад 60 мільярдів тонн, повідомляє Business Insider.

Масштабне танення руйнує арктичні екосистеми і підвищує рівень моря, а також впливає на глобальні зміни клімату.

Члени некомерційної організації Ice911 запропонували оригінальний спосіб вирішення проблеми. Вони закликали засипати регіони Арктики штучним снігом – мільйонами порожніх скляних мікросфер. Цей захисний шар буде відбивати сонячні промені і зможе ізолювати лід, що тане. На думку авторів розробки, такий захід дозволить уповільнити потепління і знизити температуру приблизно на 1,5 градуса Цельсія.

Мікросфери планується виготовляти з кремнезему (з’єднання кремнію і кисню). Ця речовина в достатній кількості зустрічається в природі і безпечна для людей і тварин. Крім того, вона не притягає забруднюючих частинок на зразок нафтопродуктів.
В даний момент технологія знаходиться на етапі «польових випробувань». Вчені провели кілька тестів на озері в горах Сьєрра-Невади і в ставку Міннесоти, а потім і в Арктиці – на замерзлому водоймищі поблизу Уткіагвіка (Аляска). Виявилося, що кульки кремнезему дійсно підвищують відбивну здатність і товщину льоду.

Вчені не мають наміру покривати штучним снігом всі 1,6 мільйона квадратних миль арктичного морського льоду. Замість цього вони хочуть обробити «стратегічні райони», де мікросфери можуть надати максимальний вплив на клімат. Одна з таких ділянок – протока Фрам між Гренландією і Шпицбергеном. Вона нагрівається майже в чотири рази швидше, чим інша планета.

«Це місце, куди крижини приходять помирати, і цвинтар заповнюється швидше з кожним роком», – пояснив експерт з фізики клімату Тіль Вагнер.

Але групі потрібно провести ще ряд випробувань, а також отримати дозвіл на свою роботу від влади і екологів. За підрахунками фахівців, даний проект може зажадати до $ 5 млрд, але «ціна бездіяльності виявиться ще вищою».

Відзначається, що в вересні арктичний лід досягає мінімальних розмірів. З 1980-х років цей мінімум зменшувався приблизно на 13% за десятиліття. Так, якщо в 1979 році площа льоду досягала 7 млн ​​квадратних кілометрів, то в 2012 році – 2,6 млн кв.км.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ