Вчені назвали причину одного з найбільших вимирань в історії Землі

У викопних спорах папороті віком 201 мільйон років знайшли сліди однієї з найбільших катастроф в історії планети. Дослідження показали, що рослини містять підвищену кількість ртуті і мають численні мутації, повідомляє Science Advances.

Відомо, що в зазначений період відбулося так зване тріасове масове вимирання. Воно було не таким масштабним, як Велике пермське (253-251 млн років тому), але все ж змогло знищити приблизно 50% всіх існуючих на той час видів.

Вважається, що явище було викликане вулканічною діяльністю. Вчені усвідомлювали розвиток подій лише в теорії, і дослідження древніх відкладень допомогли їм розкрити невідомі подробиці катаклізму.

Представники наукової групи зібрали зразки папоротей з відкладень в Данії і північній Німеччині і виявили, що кількість ртуті в них явно перевищує норму. Більш того, токсична речовина викликала серйозні аномалії розвитку.

За часом стрибок ртуті збігався з потужними і тривалими виверженнями вулканів в Центрально-Атлантичній магматичній провінції.

Вчені прийшли до висновку, що вулкани викидали не тільки величезні обсяги парникових газів, а й отруйну ртуть, і це згубним чином позначилося на земних екосистемах. Ртуть накопичувалася в рослинах і починала мандрувати по харчовому ланцюжку, потрапляючи в організми травоїдних і потім хижаків. Можна припустити, що від неї постраждали практично всі місцеві види.

Автори дослідження додали, що масові вимирання, як правило, викликані не однією конкретною подією, а цілим ланцюжком взаємозалежних факторів.

Не менш цікаві й механізми відновлення екосистем після таких катастроф. Так, тріасове вимирання звільнило дорогу динозаврам, а зникнення самих динозаврів майже 200 мільйонів років тому – ссавцям.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ