Вчені розрахували вік гренландських льодовиків

Покинута військова база США в Гренландії допомогла вченим дізнатися, як змінювався клімат планети протягом останніх тисячоліть, пишуть Діалоги.

Проект Camp Century був запущений в кінці 1950-х років. На льодовику в північно-західній частині острова пробурили понад двадцять тунелів, всередині яких планували облаштувати військові і соціальні об’єкти. Але незабаром з’ясувалося, що рух льодів всередині Гренландского щита набагато інтенсивніший, ніж розраховували фахівці, і будови можуть швидко зруйнуватися.

У 1966 році влада вирішила зупинити всі роботи на місці передбачуваної бази. Але Camp Century залишив важливий з наукової точки зору «спадок»: 1,3-кілометровий керн, вилучений з давньої льодовикової маси, повідомляє Science.

Він до цих пір є об’єктом досліджень, а недавно в ньому вдалося виявити зразки доісторичного ґрунту: близько 800 грамів мулистих відкладень. Вимірювання ізотопів кисню показало, при якому кліматі вони сформувалися.

Виявилося, що ще 400 тисяч років тому, в попередній міжльодовиковий період, Гренландія була позбавлена ​​масивного крижаного щита.

Раніше вчені вважали, що холодна північна частина острова була покрита льодами протягом тривалого періоду часу – можливо, з початку плейстоцену 2,6 млн років тому. Але, як показали наукові аналізи, «вік» гренландських льодовиків становить щонайбільше один мільйон років.

За словами авторів дослідження, Гренландія є свого роду «лакмусовим папірцем» кліматичних змін. Відсутність льоду показує, що площа полярних «шапок» в міжльодовиковий період сильно скоротилася, а рівень моря був на багато метрів вище.

Втім, повністю відновити клімат острова за допомогою єдиного керна неможливо. Ймовірно, льодовиковий покрив неодноразово змінювався і реформувався за свою історію. Вчені планують продовжувати дослідження: важливу інформацію можуть дати залишки водоростей, мінерали або гази, які містяться в льодах, але їх вкрай складно виявити.





ІНШІ НОВИНИ