У Норвегії знайшли затонуле торгове судно XVIII століття

Біля норвезьких берегів виявили остов голландського судна, яке затонуло в XVIII столітті під час сильного шторму. Вивчивши архівні документи, вчені змогли відновити його історію, повідомляє Директорат з культурної спадщини Норвегії.

Так, корабель був частиною торгового флоту і називався Juffrau Elisabeth (Юффрау Елізабет). У березні 1760 року він разом з командою з чотирьох чоловік вийшов з порту Амстердама і через 20 днів плавання підійшов до півдня Норвегії. Але в цей час погода на морі зіпсувалася, почалася буря.

Juffrau Elisabeth змогла оминути архіпелаг біля гирла Согне-фьорда, але до берега так і не дісталася, відправившись на дно.

Члени екіпажу залишилися живі, і згодом їх спробували звинуватити в загибелі судна: так, вони пливли біля берега в негоду на всіх вітрилах і не кинули якір, а також не скористалися мотузками та іншими засобами швартування.

Сучасні дослідники схильні думати, що провини матросів в тому, що трапилося не було. Вони просто не впоралися з керуванням, оскільки судно було досить великим (28 метрів в довжину), а обслуговували його всього четверо людей, до того ж втомлених після майже місячного плавання.

Цікаво, що залишки корабля знайшли майже випадково. Місце катастрофи було відомо з хронік, але пошуки протягом десяти років не приносили ніякого результату. Виявилося, що остов майже повністю затягнуло піском, і дайвери помітили його лише після того, як буквально наткнулися на уламок.

За словами фахівців, корабель зберігся дуже добре, і на його борту могли залишитися цінні артефакти.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ