Найбільший гірський льодовик світу почав танути

Льодовик Таку на Льодовиковому полі Джуно на Алясці вперше продемонстрував ознаки танення. До останнього моменту він вважався одним з небагатьох, на кому майже ніяк не відбивалися наслідки глобального потепління, пишуть Діалоги.

Товщина Таку становить 1 480 метрів, це один з найбільших гірських льодовиків світу. В останні півстоліття він не танув, а, навпаки, набирав масу і поступово поширювався далі, у напрямку до прилеглої річки. Але зараз ця тенденція змінилася, повідомляє Live Science.

Супутникові знімки NASA показали, що льодовик Таку повільно зменшується. На фотографіях 2014 і 2018 видно, що відстань між його краєм і річкою зросла.

Гляціологи вважали, що Таку залишиться стабільним, щонайменше, до кінця поточного сторіччя. Ознаки танення проявилися на 80 років раніше, як прогнозувалося.

Відомо, що з 1946 (дата початку спостережень) до 1988 року льодовик ріс приблизно на 0,3 метра в рік. Потім темпи росту почали сповільнюватися. У 2013-2017 роках рух повністю припинився, а в 2018-му почався відступ. У 2019, під час рекордного потепління на Алясці, Таку продемонстрував найбільшу втрату маси за останні 70 років.

Вчені пояснили, що для такого масивного льодовика перехід від руху до відступу був неминучий, але зазвичай між цими періодами проходить кілька десятиліть стабільності.

Що стосується Таку, то він «змінив вектор» за лічені роки. На думку авторів наукової роботи, так сталося, оскільки зміни клімату вплинули на природний цикл коливань льодовикової маси.





ІНШІ НОВИНИ