Польські археологи наткнулися на залишки загадкових споруд

Польські археологи під час проведення розкопок поблизу села Бейсце в Казімежському повіті виявили велике військове кладовище віком близько 2000 років, на якому були знайдені загадкові трикутні об’єкти невідомого призначення, пишуть Діалоги.

Про відкриття розповідає Science in Poland. Стародавні військові поховання були знайдені археологами на території Свєнтокшиського воєводства. Площа цього кладовища становить близько одного гектара. Воно було виявлено на полі, яке багато років використовується для проведення сільгоспробіт.

Ймовірно, тому багато поховань були пошкоджені. У могилах віком близько 2000 років були виявлені урни з прахом кремованих воїнів. На те, що це були саме воїни, вказують виявлені там же предмети, зокрема зброя: залізні мечі, наконечники списів і стріл.

Крім того, під час розкопок археологи натрапили на залишки загадкових споруд. Вони мають квадратний периметр, але вглиб йдуть у вигляді трикутного жолоба, тобто поперечний переріз у них – правильної трикутної форми. Подібні об’єкти раніше знаходили і на інших цвинтарях цього ж періоду на півдні Польщі.

“Однак їх призначення до сих пір не встановлене, – говорить керівник дослідницького проекту Ян Булас з Інституту археології Ягеллонського університету. – У Бейсце в таких спорудах були знайдені фрагменти керамічного посуду та металеві предмети. Цікаво, що всі ці об’єкти строго орієнтовані по сторонах світу”.

За його словами, дослідження все ще перебуває на початковій стадії. Багато могил зруйновані, і вони часто знаходяться на великій відстані один від одного. Однак результати розкопок свідчать про високу щільність поховань. Так, на площі 200 квадратних метрів було виявлено не менше 20 могил. Причому їх кількість може зрости, оскільки підняті з землі предмети все ще знаходяться на стадії ідентифікації.

“Сильно проржавілі предмети, які здаються безформними, виявилися фрагментами мечів або залізних фібул, – говорить Ян Булас. – Під час першого сезону розкопок нам вдалося знайти в цілому чотири меча. Для порівняння, до сих пір було знайдено тільки два меча цього періоду – в некрополі сусіднього поселення Міхайловіце. Між тим, наше дослідження тільки починається “.

За його словами, також було знайдено дев’ять наконечників копій або дротиків. Всього ж археологи виявили близько 200 різних металевих артефактів і їх фрагментів, а також вироби з кістки, каменю і глини.





ІНШІ НОВИНИ