В атмосфері древньої зірки виявили кисень

Міжнародна група астрономів виявила велику кількість кисню в атмосфері однієї з найстаріших і бідних елементами зірок – «примітивної зірки» J0815 + 4729. Це відкриття показує, як кисень і інші важливі речовини виникали на початку історії Всесвіту, повідомляють Діалоги з посиланням на The Astrophysical Journal Letters.

Кисень – третій за поширеністю елемент у Всесвіті після водню і гелію. Він необхідний для всіх форм життя на Землі, крім того, це основний компонент земної кори.

Але в ранньому Всесвіті кисню не існувало. Він створюється в результаті реакцій ядерного синтезу, які відбуваються глибоко всередині найбільш масивних зірок, чия маса в 10 або більше разів перевищує сонячну.

Зірка J0815 + 4729 знаходиться в п’яти тисячах світлових років від сузір’я Рисі. Космічні об’єкти такого типу називають гало-зірками. Це пов’язано з їх сферичним розподілом навколо Чумацького шляху, тоді як молодші зірки, в тому числі Сонце, утворюють плоский диск.

В ході досліджень вчені намагалися виміряти 16 хімічних сполук в атмосфері зірки.
«Примітивний склад зірки вказує на те, що вона була сформована протягом перших сотень мільйонів років після Великого вибуху, можливо, з матеріалу, викинутого з перших наднових Чумацького Шляху», – зазначили автори наукової роботи.

Дані свідчать, що зірка містить відносно великі кількості вуглецю, азоту і кисню – приблизно 10, 8 і 3% відповідно від кількості, виміряної на Сонці. Інші елементи, такі як кальцій і залізо, не перевищують однієї мільйонної в порівнянні з Сонцем.

Вчені пояснили, що присутність кисню в найстаріших зірках почали досліджувати ще 30 років тому. Результати показали, що цей елемент виготовлявся у величезних кількостях в перших поколіннях наднових. Але до останнього часу астрономи ніколи не бачили настільки багате киснем древнє світило.





ІНШІ НОВИНИ