Вчені: глухота Бетховена виявилася міфом

Людвіг ван Бетховен почав втрачати слух у віці 26 років, і на момент написання останніх великих творів був уже абсолютно глухий – цей факт вважається доведеним і незаперечним. Але насправді, як стверджують деякі дослідники, знаменитий композитор продовжував частково чути лівим вухом практично до своєї смерті, повідомляють Діалоги з посиланням на The Guardian.

Загальновизнана біографія Бетховена говорить, що до 1814 року, тобто до віку 44 років, він повністю втратив здатність сприймати звуки. Але, тим не менше, продовжував працювати. У 1824 році відбулася прем’єра його фінального твору – Симфонії №9. За легендою, публіка влаштувала композитору овацію, але він, стоячи спиною до залу, нічого не чув. Тоді одна зі співачок змусила його повернутися, щоб Бетховен побачив своїх шанувальників.

Професор музикознавства Теодор Альбрехт з Університету штату Кент (США) прийшов до висновку, що в дійсності все могло бути трохи інакше. Він проаналізував унікальні історичні документи – зошити із записами, за допомогою яких композитор спілкувався з оточуючими. Виявилося кілька свідчень, що Бетховен, хоча і страждав від серйозного порушення слуху, все ж не втратив його «до самих глибин» і продовжував частково чути в 1827 році (тобто за кілька років до смерті).

Так, в 1823 році Бетховен відвідав свою улюблену кав’ярню і там «розговорився» з незнайомцем, який також страждав від погіршення слуху. Композитор написав йому пораду: «Ванни і сільське повітря могли б багато чого поліпшити. Просто не використовуйте механічні пристрої (слухові трубки) занадто рано. Утримуючись від їх використання, я досить добре зберіг своє ліве вухо».

У 1824 році колега композитора застеріг його: «Ви можете диригувати увертюрою в повній самоті, але диригування всього концерту занадто напружило б Ваш слух, тому я не радив би Вам цього робити». З цього запису Альбрехт зробив висновок, що до цього часу Бетховен зберігав залишки слуху, інакше подібні заходи не мали б жодного сенсу.

Всього професор виявив 23 прямих і кілька десятків непрямих вказівок на наявність у Бетховена здатності чути. На його думку, таке відкриття змусить істориків переписати всю офіційну біографію музиканта. В даний момент Теодор Альбрехт редагує записки Бетховена і переводить їх з німецької на англійську мову. Передбачається, що завершена робота буде складатися з 12 томів.





ІНШІ НОВИНИ