Вчені: в Антарктиді зафіксували найвищу температуру в історії

Антарктида пережила найтепліший день за весь час регулярних спостережень. Аргентинська дослідницька станція Esperanza зафіксувала температуру +18,3 градусів за Цельсієм.

Показник був зареєстрований в четвер, 6 лютого, і перевищив попередній рекорд, встановлений в березні 2015 року, на 0,8 градуса, повідомляють Діалоги з посиланням на The Daily Mail.

Метеорологічна база розташована на півострові Трініті (північний край Антарктичного півострова), її відкрили в 1961 році. Крім того, стало відомо, що на базі Марамба (острів Сеймур) також встановили температурний рекорд – +14,1 градуса Цельсія. Попередній максимум був відзначений в лютому 2013 року.

За словами вчених, Антарктичний півострів є одним з тих регіонів на Землі, які найбільш швидко нагріваються. За останні п’ятдесят років там стало тепліше майже на три градуси. За той же час відступили 87% льодовиків вздовж західного узбережжя, а в останні 12 років цей процес прискорився.

«Минуло всього п’ять років з моменту встановлення попереднього рекорду, а перевищення становить майже один градус за Цельсієм. Це ознака потепління, яке відбувається там набагато швидше, ніж в середньому по світу», – заявив кліматолог з Університету Вікторії у Веллінгтоні Джеймс Ренвік.

Експерт додав, що, можливо, зовсім скоро будуть встановлені нові абсолютні рекорди тепла. Раніше повідомлялося, що січень 2020 року виявився найтеплішим в історії. У певних регіонах (наприклад, у Західній Норвегії) позитивне відхилення від норми склало 25 градусів.





ІНШІ НОВИНИ