В іспанській печері виявили загадкові знаки віком 15 тисяч років

На стінах печери в Іспанії виявили малюнки, вік яких становить близько 15 тисяч років. Це зображення тварин, в тому числі оленів, коней і биків, і абстрактні символи, повідомляють Діалоги з посиланням на Archaeology News Network.

Вчені звернули увагу, що малюнки не нанесені фарбою, а вирізані в м’якій породі, всього їх нарахували більше ста. Сенс деяких з них потрібно розгадати – можливо, вони мають якесь відношення до місцевих культів.

Цікаво, що важливе відкриття було зроблено випадково, в печері Фонт-Мажор в Південній Каталонії. Там і раніше виявляли древні артефакти, деякі – старше 300 тисяч років. У 2019 печеру затопило. Коли вода пішла, археологи вирішили перевірити, як постраждала печера в результаті катаклізму, і несподівано для самих себе натрапили на наскальний живопис.

Ймовірно, колись на цьому місці знаходилося святилище доісторичних мешканців Іберії. Вчені вирішили відсканувати малюнки, оскільки в майбутньому вони можуть зникнути – стіни печери дуже пухкі і обсипаються від найменшого дотику. З цієї ж причини об’єкт поки не планують відкривати для публіки.





ІНШІ НОВИНИ