Вторгнення людини в дику природу підвищує ризик пандемій

Вторгнення людини в дику природу загрожує не тільки руйнуванням екосистем, але і виникненням пандемій, подібних пандемії коронавірусу COVID-19. Вчені Каліфорнійського університету Девіса прийшли до висновку, що постійна експлуатація природного середовища (полювання, вирубка лісів, сільське господарство, будівництво житла) призводить до зростання інфекційних захворювань серед тварин. Багато з них в змозі передатися людині, повідомляє Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

«Оскільки природне середовище проживання зменшується, дикі тварини вступають в більш тісний контакт з людьми. Дика природа також змінюється, щоб пристосуватися до антропогенної діяльності та зміни натурального ландшафту. Це прискорило появу хвороб у диких тварин і поставило нас під загрозу пандемії », – пояснила епідеміолог Крістін Джонсон.

В ході дослідження вчені проаналізували 142 віруси, які передаються від тварин до людини. Виявилося, що головним «резервуаром» є домашня худоба. Корови, вівці, собаки і кози несять в собі в вісім разів більше небезпечних для людей вірусів, ніж дикі тварини.

майже таку ж небезпеку становлять дикі види, які пристосувалися до сусідства з людиною. Досить згадати кажанів, які можуть мешкати поблизу від населених пунктів або навіть в житлових будинках. Саме їх вважають найбільш ймовірними переносниками лихоманки Ебола.

Згідно з Червоного списку ICUN, чверть неодомашненних видів ссавців в світі знаходиться під загрозою зникнення. Людська діяльність, безумовно, зменшила різноманітність тварин на Землі. Але деякі види стали надзвичайно численними, і це, як правило, ті, які добре адаптуються до присутності людей (ті ж миші).

Чим частіше вони контактують з людиною, тим вище ризик поширення епідемій. Вчені відзначають, що небезпека таких заражень раніше недооцінювалася, але поточна пандемія продемонструвала їх масштаб.

«Ми явно не хочемо пандемій такого розмаху. Ми повинні знайти способи безпечного співіснування з дикою природою, оскільки у неї не бракує вірусів, якими вона може з нами поділитися », – зазначили автори наукової роботи.





ІНШІ НОВИНИ