Найдавніші в Європі сліди Homo sapiens виявили в Болгарії

У болгарській печері знайшли найдавніші на європейському континенті кістки Homo sapiens. Їх вік становить більше сорока тисяч років, повідомляє Nature.

Історія появи і поширення сучасних людей в Європі недостатньо добре вивчена. Відомо лише, що наші предки за кілька тисяч років витіснили неандертальців, які до цього жили на цій території.

Нове дослідження дозволило уточнити тимчасові рамки міграції. Кістки сімох представників виду Homo sapiens були знайдені в печері Бачо Кіро в центральній Болгарії, біля підніжжя Балканських гір.

Вчені провели ряд аналізів, включаючи секвенування мітохондріальної ДНК і радіовуглецеве датування. Вони показали, що останки належали людям, які жили 45 820 – 43 650 років тому, а вік найстаріших з них досяг 46 940 тисяч років.

На додаток до людських останків дослідники також виявили величезну кількість кам’яних знарядь, а також артефакти з кісток 23 видів тварин. Серед них виявилися підвіски, зроблені з іклів печерних ведмедів. Пізніше щось схоже виготовляли неандертальці, які жили на території сучасної Франції. Ймовірно, протягом декількох тисячоліть ці гомініди спілкувалися з Homo sapiens і переймали у них деякі технології.

Крім того, дослідники ідентифікували одну намистину зі слонової кістки і прикрасу з зуба копитної тварини. Деякі вироби зберегли сліди червоної фарби – ймовірно, їх покривали вохрою.

Вчені відзначили, що перша хвиля міграції не привела до загибелі неандертальців – вони остаточно зникли з Західної Європи лише 8000 років потому.

«Нові знахідки з Бачо Кіро дають нам важливу частину головоломки, але багато ще залишається невідомим», – зазначили автори наукової роботи.





ІНШІ НОВИНИ