Вчені спрогнозували чисельність населення у 2100 році

Експерти зробили прогноз, як зміниться чисельність світового населення до 2100 року. За даними дослідження, вона не зросте, а скоротиться, повідомляє The Lancet.

У науковій роботі розглядалися 195 країн. За прогнозами, до кінця століття в 183 з них рівень народжуваності впаде настільки, що підтримувати обсяг населення вдасться тільки за допомогою іноземних мігрантів.

Світове населення досягне свого піку в 2064 році, склавши 9,6 мільярда чоловік, а потім почне скорочуватися. До кінця XXI століття на планеті проживатиме 8,8 мільярда чоловік – майже на два мільярди менше, ніж говорили попередні прогнози, в тому числі від експертів ООН. Населення 23 країн, включаючи Японію, Італію, Іспанію, Південну Корею, Португалію і Таїланд, скоротиться більш ніж на 50%.

Вчені також попередили про значну зміну вікової структури населення Землі. До 2100 року на планеті буде налічуватися 2,37 млрд осіб старше 65 років і лише 1,7 млрд – молодше 20 років. В Індії та Китаї в наступні десятиліття різко скоротиться кількість працездатних громадян, що призведе до економічного занепаду.

Середній коефіцієнт народжуваності (кількість дітей на одну жінку) буде неухильно знижуватися – з 2,37 у 2017 році до 1,66 в 2100-му. Відзначимо, що для простого відтворення населення він повинен становити не менше 2,1.

Значне зниження народжуваності очікує країни, де зараз спостерігається найрізкіше зростання населення – в Африці на південь від Сахари. Коефіцієнт народжуваності впаде з 4,6 до 1,7. Проте, чисельність цих країн до кінця сторіччя потроїться, завдяки розвитку медицини і великому числу жінок репродуктивного віку.

Єдиний регіон, населення якого до 2100 року зросте, а не зменшиться – це Північна Африка і Близький Схід (в сукупності), з 600 млн у 2017 році до 978 млн в 2100-му.

Автори наукової роботи підкреслили, що в найближчі десятиліття багато країн зіткнуться з проблемою скорочення молоді та працездатного населення і збільшенням кількості пенсіонерів. Така ситуація може призвести до серйозних зрушень в розмірах економіки.





ІНШІ НОВИНИ