Арктика переходить до нового клімату

Коливання температур в Арктиці вийшли за рамки звичайної сезонної мінливості і свідчать про те, що ця частина планети переходить до нової кліматичної фази. До такого висновку прийшли вчені з Національного центру атмосферних досліджень (США), проаналізувавши показники за кілька останніх десятиліть, повідомляє Nature Climate Change.

Арктика відноситься до числа регіонів світу, найбільш схильних до кліматичних змін. Так, з початку постійних спостережень (тобто з 1970-х років) площа морського льоду зменшувалася на 12% кожне десятиліття.

Зараз кількість морського льоду скоротилася так сильно, що навіть за умови холодної зими не зможе відновитися до колишніх рівнів. Але, за прогнозами, і осінні, і зимові місяці в Арктиці будуть стабільно теплими, і до середини поточного сторіччя клімат зміниться. Протягом 20-60 днів в році замість снігопадів будуть йти дощі.

До кінця XXI століття, якщо нинішні тенденції збережуться, в Арктику прийдуть справжні сезони дощів тривалістю від двох до трьох місяців (60-90 днів), а 3-10 місяців в році вона буде позбавлена ​​льоду.





ІНШІ НОВИНИ