Неподалік від Суматри знайшли затонулий підводний човен Другої світової війни

Водолази з Південно-Східної Азії виявили остов підводного човна, який, ймовірно, належав ВМС США і затонув в 1943 році після атаки японської авіації. Знахідку зробили в північній частині Малаккської протоки, між Малайським півостровом і Суматрою, повідомляє Live Science.

Відзначається, що велику допомогу пошуковим групам надають місцеві рибалки, які періодично чіпляють мережами підводні об’єкти. Дайвери звірили їх розповіді з записами про трьох підводних човнах, які затонули в цьому районі під час Другої світової війни.

Встановивши найбільш ймовірні місця знаходження субмарин, дослідники протягом декількох днів обстежували їх за допомогою гідроакустичного обладнання і добилися успіху. Затонуле судно лежало на глибині 85 метрів.

Після п’яти занурень дайвери встановили, що це був військовий підводний човен з відкритими люками, що сидить на морському дні. Вимірювання його бойової башти, люків і корпусу вказали на USS Grenadier.

USS Grenadier приєднався до американського підводного флоту в Тихому океані після нападу Японії на Перл-Харбор в грудні 1941 року. Він брав участь в обороні острова Мідуей в червні 1942 року (нагадаємо, це одна з вирішальних морських битв на Тихому океані під час Другої світової війни) і пізніше патрулював узбережжя Південно-Східної Азії.

20 квітня 1943 року «Гренадер» наблизився до двох японських вантажних суден поблизу Пхукета, маючи намір потопити їх, але був помічений японським літаком. Підводний човен аварійно пірнула на глибину близько 120 футів (36 м), але була вражена торпедою, скинутою з літака.

Екіпаж (76 осіб) залишився живий, але потрапив в полон до японців. Четверо померли в ув’язненні, інші ж дожили до кінця війни в таборах військовополонених. Останній з них помер у минулому році.

Дайвери відзначили, що затонулий підводний човен став притулком морського життя: «Він дійсно процвітає, покритий коралами і гігантськими рибами».





ІНШІ НОВИНИ