У США виявили сліди птерозаврів віком 145 млн років

В кінці Юрського періоду птерозаври розміром з коргі шукали їжу уздовж узбережжя, коли почався невеликий дощ. Сліди, залишені ними в м’якому осаді, скам’яніли і збереглися на кілька сотень мільйонів років, повідомляє Live Science.

Вчені виявили відбитки літаючих ящерів упереміж з дощовими краплями в американському штаті Вайомінг, де в давнину розташовувалося велике внутрішнє море. Вік слідів оцінили в 145 мільйонів років.

Збереглися відбитки як задніх, так і передніх кінцівок. Перші досягали 6,5 см, другі – 5,5 см і нагадували за формою подвійну кому. Судячи з їх безладного розташування, ящерів було кілька, і вони ходили взад і вперед. Крім того, на скам’янілій породі збереглися сліди морських брижів.

Дослідження показали, що сліди належали невеликим птерозаврам, що за розміром не перевищують сучасну собаку коргі. Ймовірно, вони входили і виходили з води і ходили по береговій лінії, вишукуючи корм, як багато сучасних птахів. На думку вчених, птерозаври харчувалися абсолютно будь-якою здобиччю, від дрібних хребетних до риб.

Подібні відбитки не менш важливі для палеонтологів, ніж справжні скам’янілості, оскільки розкривають образ життя вимерлих істот. Так, знахідка у Вайомінгу показала, що птерозаври пересувалися на чотирьох кінцівках, а не двох, як вважалося раніше.





ІНШІ НОВИНИ