Астрономи вперше побачили народження магнетара

Вчені вперше змогли поспостерігати «в режимі реального часу» за народженням магнетара – нейтронної зірки з надзвичайно потужним магнітним полем. Вони звернули увагу на незвичайні спалахи, повідомляє Astrophysical Journa l.

Спочатку відбувся короткий, але надяскравий сплеск гамма-випромінювання (GRB). Потім було більш м’яке, тривале світіння в електромагнітному спектрі, характерне для злиття нейтронних зірок. Це світіння було набагато яскравіше за звичайне, і астрономи зробили висновок, що спостерігають за якимось феноменом, який раніше не потрапляв у їх поле зору.

Космічна подія отримала назву GRB 200522A. Її екстремальна яскравість була особливо помітна в інфрачервоній частині електромагнітного спектра, в 10 разів перевершуючи звичайні показники.

Вчені вирішили встановити причину спалаху і прийшли до висновку, що вона може бути пов’язана з дуже великим магнетаром. Дві нейтронні зірки зблизилися і з’єдналися, утворивши об’єкт, який швидко обертається. Його потужні магнітні поля «перемішали» заряджені частинки, змушуючи їх світитися ще яскравіше.

Якщо ця теорія вірна, то в даній області повинні зафіксувати радіовипромінювання. Можливо, його зможе вловити ще не запущений телескоп Джеймса Вебба.





ІНШІ НОВИНИ