Тріасове вимирання пов’язали зі зливою, яка тривала мільйони років

Вчені Китайського університету геонаук в Ухані відновили картину одного з найбільших вимирань в історії Землі. Воно відбулося в кінці тріасового періоду і супроводжувалося зливою, що тривала мільйони років. Ця катастрофа знищила багато видів, але ознаменувала собою початок ери динозаврів, повідомляє Science Advances.

Клімат пізнього тріасу відрізнявся дефіцитом вологи. Але приблизно 233 мільйони років тому стався так званий Карніанський плювіальний епізод (CPE) – різка зміна кліматичних умов. На посушливі землі суперматерика Пангеї навалилися нескінченні дощі. Вчені припустили, що першопричиною могли стати масштабні виверження вулканів.

Нове дослідження показало, що вплив цих подій на живий світ Землі виявився більш масштабним, ніж прийнято було вважати. Проаналізувавши скам’янілості, вчені зробили висновок, що тоді вимерло не менш третини всіх морських видів, а також безліч сухопутних.

Ці цифри виглядають «скромними» в порівнянні з Пермським вимиранням, що знищило 90% всіх живих істот. Але, за словами вчених, Карніанський плювіальний епізод спричинив незворотні зміни живого світу нашої планети.

У той час стався еволюційний «переворот», і на вищі щаблі харчового ланцюга стали підніматися динозаври, яким згодом потрібно було захопити всю планету. Сформувалися і предки деяких понині існуючих видів.

«Ключова особливість CPE полягає в тому, що за вимиранням дуже швидко пішло вибухове зростання нових видів. Ряд груп, що грають центральну роль в сучасних екосистемах, вперше з’явилися в Карніані, 237-227 млн ​​років том», – пояснили автори наукової роботи.

До таких видів відносяться коралові рифи, планктон, а також крокодили, ящірки, жаби і черепахи. Рослинний світ поповнився хвойними рослинами.

Вчені відзначили, що вивчати тріасовий період досить складно – відкладення того періоду через тектоніки плит і субдукції занурилися глибоко під поверхню Землі. Але нові наукові методики дозволяють отримати уявлення про події, що відбувалися понад 200 мільйонів років тому.





ІНШІ НОВИНИ